ZonSamen

maakt zonnestroom toegankelijk voor huurders

Als landelijke energiecoöperatie voor de sociale huursector realiseert ZonSamen coöperatieve zonneprojecten voor sociale huurders. De coöperatie is opgericht vanuit een samenwerking tussen Stichting Wocozon en Energie Samen. Samen met woningcorporaties maakt ZonSamen het mogelijk voor sociale huurders om te kunnen profiteren van zonneprojecten op daken van woningcorporaties. De Windvogel en Zuidenwind steunen dit initiatief met een financiering tegen een vastgesteld rendement.

Zonnestroom op gezamenlijk dak

Voor woningeigenaren is investeren in duurzame energie eenvoudig. Zij kopen hun eigen zonnepanelen en verdienen die in korte tijd terug. Ook op de daken van huurwoningen van woningcorporaties verschijnen in rap tempo zonnepanelen. De daken van appartementencomplexen blijven daarentegen onbenut. De kosten om zonnepanelen op hoogbouw te leggen zijn fors en het is ook ingewikkelder om de opbrengsten van de zonnestroom onder de huurders te verdelen. Daarom is nog 60 tot 70 procent van de daken van appartementencomplexen voor huurders leeg. ZonSamen wil ook deze daken benutten voor het opwekken van duurzame energie.

Foto: Im Koo Spoelstra (Wocozon), Jens Elbers en tom Hoijtink (WoonIn) en Frank Schoenmakers (de Windvogel)

Een case uit de praktijk

Het idee achter de constructie is eenvoudig: huurders kunnen voor één euro lid worden van de energiecoöperatie ZonSamen en daardoor in aanmerking komen voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Op het dak van het appartementencomplex van Woonin aan de Nieuwekade in Utrecht zijn volgens dit concept 178 zonnepanelen van elk 370 wattpiek gelegd. De opbrengsten uit de zonnestroom worden voor een groot deel ingezet voor lokale initiatieven. Bewoners van dit complex kwamen met het idee om het plein bij het complex op te vrolijken met een muurschildering. Daarnaast is nog ruimte voor andere bewonersinitiatieven.

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.