Oeverwind Vlaardingen

uitgelichte afbeelding bouwplaats

In Vlaardingen werken we aan windenergie van en voor alle inwoners van Vlaardingen en omgeving. Het Vlaardings Energie Collectief (VEC) bouwt samen met de Windvogel twee windmolens in het Oeverbos, die 100% schone energie leveren voor en door Vlaardingers.

De Windvogel helpt in de ontwikkeling en heeft een aandeel in het eigendom en bestuur. Op dit moment heeft de Windvogel 87% van de aandelen. De aandelen zijn overdraagbaar naar de lokale cooperatie VEC, zonder winstoogemerk, maar met borging van voldoende rendement voor onze Windvogelleden die dit project mogelijk maken. Eind juli 2022 is de financial close bereikt.

De bouw van de windmolens is gestart in april 2023. Om de veiligheid van bezoekers en medewerkers van de bouwplaats te garanderen zijn delen van het Oeverbos tijdens de bouw afgesloten. Zie voor actuele informatie hierover de projectwebsite Oeverwind Vlaardingen.

OeverwindVlaardingen BV

De uitvoerende initiatiefnemer van dit project is OeverwindVlaardingen BV. De besloten vennootschap wordt bestuurd door het Vlaardings Energiecollectief en De Windvogel.

Coöperatie Vlaardings Energiecollectief (VEC) is een lokaal energiecollectief met projecten voor zonne- en windenergie en partner in het project Oeverwind Vlaardingen. De Windvogel is voor het project in het Oeverbos een samenwerkingspartner vanwege de ervaring met windenergieprojecten voor en door burgers.

De Windmolens

bouwplaats palen
De windmolens in het Oeverbos zijn van het type Vestas V117-3,6. De turbines hebben een ashoogte van 80 meter en een wieklengte 58,5 meter.
Het vermogen van de molens is 3,6 MW. Vanwege de aanvliegroute naar luchthaven Rotterdam Airport is gekozen voor een beperkte hoogte van de molens.
De molens komen in lijn te staan met de bestaande twee windmolens. Voor de bouw is een vergunning aangevraagd bij de gemeente die onherroepelijk is. De plannen zijn online in te zien via Overheid.nl.

Gemeente Vlaardingen ziet rol voor burgercoöperatie

De gemeente Vlaardingen wil klimaatneutraal worden. De twee windmolens dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente door bijna 19.000 MWh stroom per jaar te produceren, goed voor circa 6000 huishoudens ofwel 20% van de Vlaardingers. Naast windenergie zet de gemeente vol in op energiebesparing en andere vormen van duurzame opwek.

De gemeente vindt betrokkenheid van burgers en lokale bedrijven bij de realisatie van de windprojecten erg belangrijk. Daardoor lag de kans open voor het VEC en de Windvogel om samen te gaan werken aan 100% coöperatieve windmolens.

Waarom het Oeverbos?

op locatie

De provincie Zuid-Holland heeft in 2017 in Vlaardingen zeven gebieden onderzocht op geschiktheid voor windmolens in de Rivierzone, het Oeverbos en langs de A20 en de Broekpolder. Windmolens langs de A20/Broekpolder bleken moeilijk inpasbaar. Vooral vanwege de ligging midden in de stad bij woonwijken én natuur- en recreatiegebied Broekpolder. In Vlaardingen is voor zeven windmolens een geschikte plek gevonden. Deze locaties liggen in de Rivierzone en het Oeverbos.

Wat doen we met de opbrengsten?

In het Oeverbos kun je even lekker uitwaaien. Een wandeling maken met de hond of een picknick met je vrienden. Een plek om te ontspannen in het groen. Dat willen we zo houden en nog mooier maken. Daarom draagt VEC bij aan de natuurontwikkeling in het Oeverbos via Natuurwind. Natuurwind is een nieuw concept in windenergie waarbij energiecoöperaties en Staatsbosbeheer gaan samenwerken. Doordat Staatsbosbeheer de grond beschikbaar stelt voor windmolens, geven de coöperaties een deel van de opbrengsten aan het natuurgebied.

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij? Lees dan eens op uw gemak veelgestelde vragen over Oeverwind, of mail ons via info@windvogel.nl.

bouwplaats bouwers

Nieuws

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.