Gouwevogel_header-mobiel

Gouwevogel

Molenaar Harry van den Hooren : "Als oudste van een gezin van 5 kinderen was een opleiding tot timmerman aan de LTS een logische stap, omdat mijn vader dat ook was. Vanwege zijn werk was hij ook betrokken bij het onderhoud aan houten weidemolens, mede daardoor is mijn interesse gewekt in molentechniek. Als kind speelde ik verder veel met Meccano en was geïnteresseerd in de werking van stoommachines.

Na 5 jaar als timmerman te hebben gewerkt werd ik beroepsmilitair bij de genie waar ik een opleiding kreeg tot aggregaatmonteur.

Hier kreeg ik veel kennis en ervaring in motortechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Wat later kwam daar ook de kennis over elektronica bij die ik heb opgedaan bij satellietcommunicatie waarbij ik in een later stadium werd betrokken.

Met behulp van de opgedane kennis en na het kopen van een boek over windgeneratoren heb ik thuis een poging gedaan om een eigen windmolen te maken. De prototypen die ik maakte, produceerden naast energie ook veel lawaai, waarna ik ervan afzag om hiermee verder te experimenteren."

Harry van den Hooren
icon_windmill_60x60

vermogen

600kW

icon_house_60x60

huishoudens

370

icon_plug_60x60

jaaropbrengst

1.100 MWh

icon_co2_60x60

besparing

640 ton

“De Gouwevogel” aan de Gouwe te Gouda is geplaatst in november 2000. Deze turbine heeft een vermogen van 600 kilowatt, hetgeen voldoende is om ca. 370 gezinnen van schone elektriciteit te voorzien. De bouwkosten van “De Gouwevogel” zijn ongeveer € 500.000 geweest. Deze kosten zijn betaald met leningen van de Windvogelleden, subsidies en leningen bij banken. De Gouwevogel toonde eind 2018 gebreken. Vervanging door een nieuwe en grotere molen bleek niet mogelijk. De Gouwevogel is in 2019 voorzien van een nieuwe as, huis en lager. Met deze forse post aan reparatie gaat de molen weer tien jaar mee om de kosten terug te verdienen.

Maandelijkse stroomproductie in kWh

Geplaatst: 2000
Locatie: Goudkade 70, gouda
Type Enercon E-40 (600 kW)
Wiekdiameter: 44 meter
Vermogen: 600 kW
Ashoogte: 47 meter
Verwachte jaaropbrengst: 1.000 MWh
Energieafnemer: Anode

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.