Gouwevogel_header-mobiel

Gouwevogel

Molenaar Harry van den Hooren die de molen heeft zien bouwen en daarna ruim twintig jaar onder zijn hoede heeft gehad, heeft het molenaarschap van De Gouwevogel overgedragen aan Frank Schoenmakers. Mijn leeftijd begint mij parten te spelen, zegt hij eerlijk. “Ik heb niet meer de energie van vroeger. Eind 2021 merkte ik dat ik het niet leuk meer vond. Dan is het tijd om te stoppen. Daarom ben ik blij dat Frank mij als molenaar op wil volgen. En natuurlijk neem ik niet helemaal afscheid. Ik blijf lid en als mensen advies nodig hebben, kunnen ze altijd bellen.”

Frank is als nieuwe molenaar verantwoordelijk voor het beheer en het bijhouden van de opbrengsten van de molen bij Gouda. Hij waardeert de eenvoud van het molenaarschap. “Het is tastbaar. Als je bij de molen bent, zie je de stroomopbrengsten op de meter per minuut stijgen. En daar doen wij het voor!”

Foto: Harry van den Hooren (links) draagt symbolisch de sleutel van De Gouwevogel over aan Frank Schoenmakers.

Sleutel Overdracht-2
icon_windmill_60x60

vermogen

600kW

icon_house_60x60

huishoudens

370

icon_plug_60x60

jaaropbrengst

1.100 MWh

icon_co2_60x60

besparing

640 ton

“De Gouwevogel” aan de Gouwe te Gouda is geplaatst in november 2000. Deze turbine heeft een vermogen van 600 kilowatt, hetgeen voldoende is om ca. 370 gezinnen van schone elektriciteit te voorzien. De bouwkosten van “De Gouwevogel” zijn ongeveer € 500.000 geweest. Deze kosten zijn betaald met leningen van de Windvogelleden, subsidies en leningen bij banken. De Gouwevogel toonde eind 2018 gebreken. Vervanging door een nieuwe en grotere molen bleek niet mogelijk. De Gouwevogel is in 2019 voorzien van een nieuwe as, huis en lager. Met deze forse post aan reparatie gaat de molen weer tien jaar mee om de kosten terug te verdienen.

Maandelijkse stroomproductie in kWh

Geplaatst: 2000
Locatie: Goudkade 70, gouda
Type Enercon E-40 (600 kW)
Wiekdiameter: 44 meter
Vermogen: 600 kW
Ashoogte: 47 meter
Verwachte jaaropbrengst: 1.000 MWh
Energieafnemer: Greenchoice

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.