Drentse Monden en Oostermoer

Windpark Drentse Monden Oostermoer

In Drentse Monden en Oostermoer in het Noordoosten van Drenthe bouwen drie initiatiefnemers samen één groot windpark van 45 windmolens. De Windvogel heeft met één van de initiatiefnemers, DEE (Stichting Duurzame Energieproductie Exloërmond), een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Windvogel zorgt dat omwonende burgers aan het windpark Drentse Monden kunnen deelnemen en dat de burgerwindmolens bijdragen aan verdere lokale duurzame ontwikkeling. Voor minstens € 2,5 miljoen kunnen burgers samen investeren via coöperatie De Windvogel. Met de opbrengst kunnen nieuwe duurzame projecten gefinancierd worden.

Windpark DDM OM definitief RIP 45 windturbines web

Het windpark

Het totale windpark in de Drentse Veenkoloniën bestaat uit 45 windmolens. In totaal zijn hier ruim 100, lokaal gevestigde, agrarische bedrijven bij betrokken. De Windvogel doet mee in het windparkdeel van DEE, Duurzame Energieproductie Exloërmond. We bouwen samen 16 van de 45 windmolens. Lees meer over het gehele windpark op http://www.drentsemondenoostermoer.nl/.

Windpark Drentse Monden

Doe ook mee en word lid

De Windvogel vindt het belangrijk dat de lokale bevolking ook profijt ondervindt van het nieuwe windpark.

Inwoners kunnen meedoen in het windpark door voor eenmalig 50 euro lid te worden van coöperatie De Windvogel. Leden kunnen vervolgens participeren in het windpark met een bedrag dat zij zelf bepalen. De jaarlijkse rente op hun investering, die de leden zelf vaststellen, is tussen de 2 en 5 procent. Deze vorm van financiële participatie biedt direct mede-eigendom en zeggenschap via de Algemene Ledenvergadering.

Aandeel van De Windvogel

In totaal investeren burgers via De Windvogel 2,5 miljoen euro in het windpark. Meer informatie over participeren staat op www.windvogel.nl/participeren of kunt u opvragen via info@windvogel.nl.

Duurzame projecten in de regio

Naast windenergie wil De Windvogel ook andere duurzame projecten, zoals bijvoorbeeld zonprojecten, in de buurt realiseren. De opbrengsten uit windmolens maken het mogelijk om te investeren in meer duurzame projecten, waarvan we samen met de buurt willen vaststellen waar behoefte aan is. Dat kan bijvoorbeeld ook een de aanleg van snel internet zijn, of het isoleren van de sporthal om maar iets te noemen. Weet u nog een duurzaam project of een zonnig dak in de regio van het windpark Drentse Monden? Neem dan contact op.

Door inwoners genoemde buurtprojecten:

  • Collectieve isolatie aanpak en alternatieve warmtebronnen
  • Verbetering van de straatverlichting
  • Een opleidingscentrum voor de energiemonteurs van de toekomst
  • Glasvezel aanleggen voor snel internet

Lokale coöperatie in de Drentse Monden

Bij voorkeur werkt De Windvogel samen met de inwoners via een lokale burgercoöperatie. Zo blijven alle beslissingen over en opbrengsten van de windmolens bij de bewoners zelf. De lokale economie profiteert optimaal. Met het geld dat de lokale coöperatie beheert, kunnen er vele nieuwe duurzame projecten voor de regio gefinancierd worden. Zo zijn de windmolens een vliegwiel voor nieuwe duurzame ontwikkeling.

Wilt u meehelpen? Stuur dan een mail naar info@windvogel.nl.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws

  • Om de bouw en alle ontwikkelingen van het windpark goed te volgen, is er de nieuwsbrief van het windpark. Via deze link kunt u zich aanmelden en blijft u op de hoogte van het laatste nieuws.
  • Onze eigen nieuwsbrief van De Windvogel focust op de participatiemogelijkheden en op de buurtprojecten.

Meer informatie over Participatie en het gebiedsfonds vindt u op de gezamenlijke website van het windpark Drentse Monde en Oostermoer.

Nieuws

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.