Rijne Energie Utrecht

Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop

"Wij willen schone energie. Wij zijn Rijne Energie." Een groep inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein die zelf schone energie willen opwekken in Rijnenburg en Reijerscop. Rijnenburg is een open gebied ten zuid-westen van Utrecht en aangewezen als energielandschap voor grootschalige energieopwek. Om die reden is Rijne Energie als gebiedscoöperatie opgericht, om samen met de omwonenden en inwoners eigen energie op te wekken, waarbij de opbrengsten lokaal beschikbaar zijn voor een mooi energielandschap, de omgeving en mensen die investeren. Samen met De Windvogel, Eneco en BHM Solar zijn we geselecteerd als initiatiefnemers om een mooi plan verder uit te werken. De vergunning is aangevraagd en nu is het aan de Utrechtse gemeenteraad om te beslissen.

De stappen op weg naar het energielandschap

De gemeente Utrecht heeft samen met de inwoners en de omwonenden verkent hoe de polders Rijnenburg en Reijerscop als energielandschap ingericht zouden kunnen worden. De opbrengst van dit participatieproces staat op www.utrecht.nl/rijnenburg. In het uitnodigingskader staat waar initiatieven aan moeten voldoen. Wanneer de gemeenteraad instemt met de vergunning, kunnen we beginnen met de realisatie. We verwachten de bouwfase in 2026.

Rijne Energie wil samen met De Windvogel op coöperatieve wijze windmolens en zonnevelden te bouwen. Zo blijft de energieproductie lokaal en de opbrengsten in het gebied. Als de lokale cooperatie Rijne Energie groeit, treedt de Windvogel steeds verder terug, tot een aandeel van 20% in de samenwerking.

Meedoen of vragen?

Je kunt meedoen, lid worden of vragen stellen via www.rijne-energie.nl en rijne.energie@gmail.com.

Ook kun je als lid van De Windvogel investeren in Energielandschap Rijnenburg. Het verschil met direct participeren via Rijne Energie, is dat je via de Windvogel in meerdere windprojecten tegelijkertijd participeert en zo de energietransitie in het hele land een stapje verder helpt.

Lid worden?

Rijne Energie heeft haar eerste 500 leden al mogen verwelkomen! Ook jij kunt meedoen! Laat zien dat je geeft om duurzame energie voor Utrecht en omgeving en word voor een tientje per jaar lid van Rijne Energie.

Nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief, en word je op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en investeringsmogelijkheden.

Samenwerking cooperaties en marktpartijen

Rijne Energie werkt samen met cooperatie De Windvogel. Alle inwoners en geïnteresseerden in onderstaand gebied kunnen zich aansluiten. Woon je daarbuiten? Dan kun je via De Windvogel participeren in Rijnenburg. Ook werken de twee cooperaties in een consortium samen met Eneco en BHM Solar, waarin is afgesproken dat 50% van het energiepark-eigendom in lokale handen is via de energiecooperaties.

De Windvogel ondersteunt Rijne Energie in de ontwikkeling en de financiering. Uiteindelijk kan het aandeel van de Windvogel overgedragen worden aan Rijne Energie.

BegrenzingGebiedRijneEnergie_30aug2018

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.