Amstelvogel_header-mobiel

Amstelvogel

"Hoi, ik ben Arjan Boomars en molenaar van de Amstelvogel. In 1991 ben ik lid geworden van de coöperatieve vereniging De Amstelmolen. Ik hoorde van een familielid dat men bij de Amstelmolen zocht naar iemand met een technische achtergrond die het beheer van de toenmalige Lagerwey 18/80 wilde waarnemen. Ik beschikte met mijn achtergrond over de benodigde technische kennis.

In 2002 werd de Lagerwey vervangen door een moderne Enercon turbine. Na de fusie van de Amstelmolen met de Windvogel was de turbine inmiddels 13 jaar oud bij een technische levensduur van circa 15 jaar. Het was toen het moment om te bezien of de molen moest worden gereviseerd of vervangen. Er is door de opschaling wel het één en ander veranderd in mijn functie als molenaar. De Amstelvogel belt storingen zelf door naar de fabrikant Enercon die daarna actie onderneemt.

Bij periodiek onderhoud word ik hiervan door Enercon in kennis gesteld. Want het komt nog wel eens voor dat ik door leden wordt gebeld dat de Amstelvogel stilstaat. In geval van periodiek onderhoud kan ik dan meteen de reden van de stilstand aangeven."

Arjan Boomars
Arjan Boomars
icon_windmill_60x60

vermogen

2MW

icon_house_60x60

huishoudens

1.200

icon_plug_60x60

jaaropbrengst

4.100 MWh

icon_co2_60x60

besparing

2.380 ton

Op 5 november 2005 is in Ouderkerk a/d Amstel de windturbine “De Amstelvogel” officieel in gebruik gesteld door de locoburgemeester van Ouder-Amstel. Deze moderne Enercon E70-windturbine met een vermogen van 2 MW is in de plaats gekomen van de kleinere Lagerwey-turbine, die ruim 13 jaar duurzame energie heeft geproduceerd. In 2022 zijn we gestart met onderzoek naar vervanging van de windmolen voor een grotere, en tevens uitbreiding met twee nieuwe turbines. Hiervoor is veel onderzoek nodig met name naar de natuur en het luchtruim.

Maandelijkse stroomproductie in kWh

Geplaatst: 2005
Locatie: A9, Ouderkerk a/d Amstel
Type Enercon E-70
Wiekdiameter: 71 meter
Vermogen: 2000 kW
Ashoogte: 85 meter
Verwachte jaaropbrengst: 4.100 MWh
Energieafnemer: Groendus

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.