Eerste testmeting radioruis voor windpark

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer heeft in de maanden februari en april de  testmetingen uitgevoerd in verband met de beoogde reductie van de radioruis van de windturbines. Dit is onderdeel van de afspraken die het windpark en ASTRON, eigenaar van de LOFAR-telescoop, hebben gemaakt. In de periode van juli tot en met september 2019 zal de werkelijke meting met de windturbine plaatsvinden.

Een windturbine – net zoals elk ander elektrisch apparaat – zal een bepaalde mate van  elektromagnetische stoorstraling (ook wel radioruis genoemd) uitzenden. De LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is hiervoor erg gevoelig. Daarom hebben de initiatiefnemers van het windpark en ASTRON – eigenaar van de LOFAR-telescoop – onder andere afgesproken dat de hoeveelheid radioruis die de windturbines uitzenden, wordt gereduceerd. Hiertoe wordt een bestaande windturbine op punten aangepast door de windturbinefabrikant Nordex.

Metingen doen met eerste windturbine
Om te meten of de radioruis genoeg wordt gereduceerd, wordt dit jaar de eerste windturbine van het windpark gebouwd. Later dit jaar wordt deze in bedrijf gesteld en wordt er in samenwerking met ASTRON / LOFAR gemeten of de verwachte reductie van radioruis is gerealiseerd. Om deze meting zo accuraat mogelijk te doen, is het eerst noodzakelijk met LOFAR te meten aan een zogeheten referentiebron waarvan de hoeveelheid radioruis exact bekend is.

Referentiebron
In opdracht van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een speciale referentiebron ontwikkeld. Die heeft de vorm van een klein apparaat. Op maandag 25 februari en dinsdag 26 februari is door LOFAR gemeten aan deze referentiebron. Er werd een hijskraan geplaatst op het parkeerterrein naast het monument ‘Gebroken Lijn’. Aan deze hijskraan wordt de referentiebron gemonteerd en op een hoogte van 100 meter gebracht. Dit apparaat zendt een hoeveelheid radioruis uit die gelijk is aan de hoeveelheid ruis die de beoogde windturbines maximaal zullen uitstralen. De straling van die bron is duizend miljard maal kleiner dan die van een moderne smartphone.
Met deze referentiebron kan ASTRON met de LOFAR-telescoop goed registreren hoe de radioruis, afkomstig van de windturbines, door LOFAR wordt waargenomen. Dat is belangrijk voor de metingen met de eerste windturbine die rond de zomer van 2019 zijn gepland.

Van maandag 15 april t/m woensdag 17 april zijn weer testen uitgevoerd met een speciaal ontwikkelde radiozender vanwege de beoogde reductie van de elektromagnetische ruis van de toekomstige windturbines.  Nabij de bouwlocatie van de eerste windturbine langs de Mondenweg bij Eerste Exlooermond wordt een 100 meter hoge kraan geplaatst. In februari stond die kraan er ook al enkele dagen. Naar verwachting levert de testmeting geen hinder op voor de omgeving. Het apparaat dat de voorgeprogrammeerde elektromagnetische emissie uitzendt, maakt geen geluid en beweegt niet. Het niveau van de elektromagnetische ruis die de referentiebron zal uitstralen is te vergelijken met een doorsnee koelkast. Omwonenden zullen  van deze testen dan ook geen last ondervinden.

In de periode van juli tot en met september 2019 zal de werkelijke meting met de windturbine plaatsvinden.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën