Bestuurslid Michiel Bron enthousiast over Oeverwind Vlaardingen

‘Ik zou iedere week wel een windmolenproject willen doen zoals in Vlaardingen.”

Michiel Bron is bestuurslid bij De Windvogel en was medeverantwoordelijk voor de opening van Oeverwind Vlaardingen vorige week zaterdag.  Dat is een project van het Vlaardings Energie Collectief (VEC) en De Windvogel, dat resulteerde in 2 nieuwe windmolens van en voor bewoners. We interviewden hem over de totstandkoming hiervan.

Hoe heb jij het project Overwind beleefd, als bestuurslid van De Windvogel?

Toen ik binnenkwam als bestuurslid liep dit project al. Ik merkte al snel dat er toen nog veel moest gebeuren. Dan moet je denken aan vergunningen, de relatie met het natuurgebied in de buurt en de financiering. Toen kwam corona en desondanks is het snel gegaan! Ik zie het als een voorbeeldproject voor windenergie.

Hoezo een voorbeeldproject?

Dit sluit helemaal aan bij de strategie die we hebben als De Windvogel: Samen met lokale energiecoöperaties energieprojecten ontwikkelen. Met het Vlaardings Energie Collectief als mede-eigenaar ging dit perfect. En niet alleen met hen: Met bewoners, met de lokale politiek, zoals wethouder Koen Kegel en zijn voorgangers, met Staatsbosbeheer, die beheerder zijn van het natuurgebied in de buurt en met de vele andere betrokkenen. En natuurlijk met onze investeerders, alle leden van VEC en van De Windvogel, die het project hebben gefinancierd en mogelijk gemaakt. Ja, het is preken voor eigen parochie, maar ik zou iedere week wel zo’n project willen doen als in  Vlaardingen.

Hoe was het afgelopen zaterdag tijdens de opening?

Als je jaren werkt aan die windmolens en je ziet het langzaam concreet worden, is het heerlijk om dan de echte opening te kunnen doen. Natuurlijk waren er speeches enzo, maar vooral waren er veel leden van de coöperaties en omwonenden. Want dat is precies wat we willen: bewoners die investeren in hun eigen opwekking van groene energie.

Oeverwind is 100% eigendom van bewoners, en dat merkte je zaterdag. Van de meer dan honderd leden afgelopen zaterdag zeiden er meerdere tegen mij “simpelweg trots” te zijn hun eigen windmolens te zien.

En nu? Klaar met Vlaardingen?

Nee, zeker niet. We blijven natuurlijk met VEC de windmolens beheren. En voorzichtig kijken we al vooruit, misschien kunnen er nog wel windmolens bij op deze plek. En niet alleen hier. Onze samenwerking met Staatsbosbeheer smaakte trouwens ook naar meer, misschien hebben zij nog wel meer gebieden waar we iets kunnen ontwikkelen. Ik heb in ieder geval veel energie gekregen hiervan!

De Windvogel bedankt, naast het Vlaardings Energie Collectief,  alle andere partners in de totstandkoming van deze windmolens.

Vestas (turbinebouwers)

Staatsbosheer (grondeigenaar)

Olenz (notaris)

Duurzaam verzekeren (verzekeraar)

Pondera (consultancy)

Incredible (consultancy)

Stedin (netbeheerder)

Hoogheemraadschap Delfland (Waterschap)

Rijkswaterstaat

Rijksvastgoedbedrijf

Provincie Zuid-Holland

Gemeente Vlaardingen

Royal Haskoning (ingenieursbedrijf)

Lighthouse (projectmanagement)

(Foto van Rivka Louisa van Wijk)

Huub Bellemakers

Laat een reactie achter

Categorieën