Eerste paal Oeverwind Vlaardingen de grond in

Onder grote belangstelling van het bestuur van Oeverwind Vlaardingen, leden van De Windvogel en Vlaardingen Energiecollectief en wethouder Koen Kegel van Vlaardingen is 22 mei de ‘eerste’ paal voor de eerste windmolen in het Oeverbos de grond in geboord. 23 palen zullen nog volgen.

Het boren van de paal is een technisch hoogstandje van Fundex, zegt Martien Vogelezang, namens De Windvogel betrokken bij het windproject in het Oeverbos. “De holle buis van 29 meter lang wordt met een stalen kop de grond in gedraaid en gevuld met beton en wapeningstaal. Vervolgens wordt de holle buis zonder de kop weer omhoog gedraaid en mag de beton in een dag of vijftien uitharden.”

Rioolpersleiding

De redenen achter deze kostbare constructie in de dijk van Delfland zijn de vervuilde grond en de kwetsbare rioolpersleiding in het recreatiegebied.

Mijlpaal

De paal is de eerste van 24 die samen de fundering van de eerste windmolen in het Oeverbos zullen vormen. Letterlijk een mijlpaal in dit project die is gevierd met gebak voor alle andere belangstellenden bij de twee molens in het Oeverbos. Ton van der Steen, voorzitter van het VEC en Oeverwind Vlaardingen bv heeft gespeecht.

Fundering

Het boren duurde echter vier uur, twee maal langer dan gepland. Martien: “Daarop hebben we niet gewacht. Ik heb later wel gehoord dat het goed is afgerond. Het boren van de overige 23 palen zal naar verwachting twee weken duren. Daarna is het ontgraven van de bouwput de volgende stap. Die bouwput wordt ook volgestort met beton, waardoor er een betonvoet van zeventien meter doorsnee ontstaat die de windmolen kan dragen.“

Posted in

Koosje de Beer

Laat een reactie achter

Categorieën