Wind op Nijkerk en De Windvogel: samen coöperatief ontwikkelen

De Windvogel is een landelijke energiecoöperatie met als missie: meer wind en zon voor iedereen. Dat kunnen wij niet alleen. Daarom ontwikkelen wij samen coöperatief met lokale energiecoöperaties. In deze serie laten wij onze partners aan het woord over de samenwerking met De Windvogel. Deze keer: Ben Hiemstra van Wind op Nijkerk.

Ben Hiemstra is één van de leden van de initiatiefgroep van Wind op Nijkerk. Binnenkort zal deze coöperatie een startbijeenkomst organiseren. De samenwerking met De Windvogel is al begonnen.

Wat wil Wind op Nijkerk samen met De Windvogel bereiken in jullie omgeving?

“Samen met de Windvogel willen wij een windcoöperatie gaan vormen van en voor Nijkerkers. Het doel in eerste instantie is dat wij twee windturbines kunnen gaan plaatsen langs de A28.”

Wat is de status van de plannen nu? Hoe ziet de tijdlijn voor de toekomst eruit?

“Eigenlijk zijn we nog maar net begonnen. Vorig jaar hebben we de intentie uitgesproken om ons project samen met de Windvogel te gaan doen. Momenteel zijn we bezig met de statuten en vooral met het voeren van gesprekken om leden te werven en kennis onder de Nijkerkse bevolking te ontdekken. Daarnaast hebben we gesprekken met gemeenteraadsleden, wethouder en ambtenaren. De tijdlijn is dat er in 2030 2 windturbines staan. Intern willen we uit de geïnteresseerden een bestuur gaan vormen.”

Wat is voor jullie het grootste voordeel van samen ontwikkelen met De Windvogel? Oftewel: je mooiste Windvogel-moment?

“Vorig jaar zomer is onze vriend en initiatiefnemer Niek van der Snoek bij een noodlottig ongeval in Noorwegen om het leven gekomen. Toen hebben we één en ander op onhold gezet. Daarna zijn we in gesprek gegaan met Inge Verhoef en Erik Korterink van De Windvogel en ontdekten we dat we heel veel ervaring en kennis kunnen gebruiken van de Windvogel. Dat is voor ons bepalend geweest om door te gaan met Wind op Nijkerk.”

Waarom doe je dit werk bij Wind op Nijkerk? Wat is je drijfveer?

“De grootste misvatting in de energietransitie is m.i. dat we denken dat de ander het wel zal doen of dat de techniek het wel zal oplossen. Wij willen zelf die verantwoordelijkheid hiervoor op ons nemen. Zo willen we ons steentje bijdragen aan een schonere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Hoelang bestaat jullie energiecoöperatie? Wat is jullie visie en missie?

“Zoals gezegd bestaat onze coöperatie nog geen jaar. Onderdeel van onze gesprekken zijn inderdaad de visie en de missie. Dit willen we gaan bespreken tijdens een oprichtingsbijeenkomst met nu zo’n 60 potentiële leden in april. Bovenaan staat dat we dit een lokaal win-win project willen laten zijn.”

Wie kunnen er lid worden van Wind op Nijkerk? En waarom moeten mensen dat vooral doen?

“Inwoners en bedrijven in Nijkerk kunnen lid worden voor €10 per jaar. Hiermee worden alle opstartkosten betaald. Kijk voor meer informatie op Wind op Nijkerk

De Windvogel en lokaal eigendom: samen coöperatief ontwikkelen
De Windvogel staat als landelijke coöperatie voor lokaal eigendom. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Wij helpen lokale coöperaties, zoals Wind op Nijkerk, met ons geld en onze expertise om hun rol te vervullen. Wij zorgen ervoor dat het eigendom zo in handen komt van de mensen zelf, dat inwoners aan de knoppen zitten en de opbrengsten ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Veel leden zijn dubbellid: zowel van De Windvogel als van hun lokale coöperatie. Lees meer over hoe wij samen ontwikkelen.

Koosje de Beer

Laat een reactie achter

Categorieën