Van de voorzitter – december 2020

In de ALV van 10 oktober 2020 heb ik de aanwezige leden verteld dat wij graag onze strategie tegen het licht willen houden. Onze coöperatie heeft een rijke geschiedenis. Gestart in 1991 met een tweebladige windturbine van 80kW in de Zuid-Hollandse gemeente Reeuwijk, zijn wij tegenwoordig actief in bijna alle provincies, participeren wij in grote ontwikkelingen (zoals in Drenthe en Zeewolde) en helpen wij partnercoöperaties met leden werven en de omgeving laten participeren van Vlaardingen tot aan Diemen.

Met het Klimaatakkoord en de daaropvolgende RES-sen kwam ook een kentering in coöperatief Nederland. De sector wordt meer volwassen, en er is meer ondersteuning. Energie Samen richt zich op het professionaliseren van energiecoöperaties via diensten (van ledenadministratie tot aan projectbegeleiding) maar ook via financiering. Zo is aangekondigd dat er begin 2021 een Ontwikkelfonds beschikbaar zal komen, afkomstig vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vanuit dit fonds kan een deel van de aanloopkosten (in de risicovolle voorfase) voor coöperatieve lokale duurzame energieprojecten (wind-, (grotere) zon-, warmte- en/of besparingsprojecten) voorgefinancierd worden. Een nieuwe vorm van ondersteuning zien wij ook in de komst van regionale projectenbureaus die als coöperatie van coöperaties fungeren. Zo is de Windvogel lid geworden van Energie van Utrecht met daaronder het uitvoerende Projectenbureau. Welke onderscheidende rol speelt de Windvogel? Wat zijn onze ambities en kunnen wij deze ambities waarmaken? Ik ben in gesprek gegaan met het bestuur en zal in aanloop naar de kerst scenario’s met ze uitwerken. Op een eerdere oproep via de Windvlaag zijn reacties van enthousiaste leden gekomen, die graag met ons willen meedenken. Omdat wij een live bijeenkomst toch verkiezen boven alle Zoom/Teams toestanden, hopen we in januari een sessie te kunnen organiseren. Lijkt het je ook wat om mee te doen? Dan horen wij het graag! Als de datum bekend is zullen wij nog een oproep doen via de Windvlaag, maar je kan je nu alvast aanmelden (via info@windvogel.nl).

In de nieuwe Windvaan lezen jullie ook dat wij voornemens zijn ons bestuur te versterken met twee nieuwe leden, conform onze statuten. Geloof me als ik zeg dat er werk genoeg ligt!


Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën