De Windvogel verkoopt Elzevogel terug aan grondeigenaar

Toen we in 2012 windmolen de Elzevogel in Zeewolde aankochten, wisten we dat we die maar tijdelijk in bezit zouden hebben. De turbine stond namelijk op een stuk grond waarvoor een tijdelijke pachtovereenkomst gold. Na afloop van het pachtcontract diende de Elzevogel terugverkocht te worden aan de eigenaar van de grond. Dat moment is nu, eind 2020, aangebroken. De Windvogel neemt dus afscheid van de Elzevogel.

Als coöperatie hebben we destijds geïnvesteerd in de Elzevogel (en de Appelvogel) omdat dat nodig was voor deelname aan het veel grotere project Windpark Zeewolde. Daaraan mochten namelijk alleen eigenaars van bestaande windmolens meedoen; met de Elzevogel gaven we onszelf dus de mogelijkheid om mee te doen.

Jan Hoogendoorn, molenaar van de Elzevogel (en Appelvogel).

De Windvogel heeft de Elzevogel acht jaar lang succesvol geëxploiteerd en de aankoopprijs ruimschoots terugverdiend met het rendement van de opgewekte stroom. Nu wordt de windmolen voor een symbolisch bedrag terugverkocht aan de grondeigenaar. Overigens verdwijnt daarmee niet ons aandeel in windenergie in Zeewolde: op Windpark Zeewolde, waar we als Windvogel ook aan deelnemen, worden in 2021 alle ‘kleine’ windmolens afgebroken en vervangen door een stuk minder turbines, die hoger zijn en veel meer stroom zullen opwekken.

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën