Wind op Nijkerk en De Windvogel zoeken samenwerking op

‘Niet de grote energiereuzen maar de inwoners van Nijkerk zelf moeten profiteren van de opbrengst van wind- en zonne-energie’ dat is het statement dat energiecoöperatie i.o. Wind op Nijkerk maakt. De gesprekken tussen Wind op Nijkerk met De Windvogel zijn al gaande. Ook in Nijkerk gaan we samen ontwikkelen met een enthousiaste lokale partner.

De gemeente Nijkerk moet en wil een bijdrage leveren aan de energietransitie door middel van het opwekken van zonne- en windenergie. Dit staat in de RES (Regionale Energie Strategie). Daarvoor onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame opwek langs de A28. Het gaat daarbij om tenminste twee windturbines, een zonnepark en de ontwikkeling van een 150kV onderstation met energieopslag.

Lokaal eigendom

Onder het motto “als er dan toch windturbines komen, dan wat ons betreft met zoveel mogelijk voordeel voor de Nijkerkse samenleving!” hebben inwoners en bedrijven het idee opgevat om een energiecoöperatie op te richten. Donderdagavond 18 april zal de startbijeenkomst zijn van de kersverse lokale energiecoöperatie Wind op Nijkerk. Houd windopnijkerk.nl in de gaten en geef je daar op voor meer informatie.

Samen ontwikkelen met De Windvogel

Voor het uitwerken van de projectplannen hebben de Nijkerkers de samenwerking met De Windvogel gezocht. De Windvogel staat als landelijke coöperatie voor lokaal eigendom. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. “Wij helpen lokale coöperaties, zoals Wind op Nijkerk, met ons geld en onze expertise om sterker hun rol te vervullen bij projectontwikkeling en onderhandeling met commerciële partijen”, zegt Inge Verhoef van De Windvogel. “Wij zijn heel blij dat de Nijkerkers ons hebben gevraagd en zien uit naar een fijne, nieuwe samenwerking.”

Posted in

Koosje de Beer

Laat een reactie achter

Categorieën