Windmolens voorlopig taboe in Groene Hart, maar coöperaties plannen gewoon door

Bron: AD Groene Hart, Harrie van Opstal 16-12-19

De coöperaties van windparken in het Groene Hart geven de moed niet op nu Zuid-Holland turbines in het Groene Hart heeft verboden. Sterker nog, ze wachten op betere tijden.

De nieuwe coalitie in Zuid-Holland (VVD, CU/SGP, GL, PvdA, CDA) heeft het roer omgegooid. Bij de opwekking van duurzame energie zijn kwetsbare landschappen uitgesloten voor plaatsing van windmolens. Het Groene Hart behoort tot die ‘verboden gebieden’

Daarmee heeft de coalitie een ingrijpende koerswijziging ingezet. Gemeenten hadden juist ruimere mogelijkheden voor windparken verwacht, vooral langs snelwegen en spoorlijnen (N11, A12 en A4). Er liggen nu dan ook flink wat ‘zoekgebieden’ waar turbines kunnen komen. Bovendien moet elke regio in een plan aangeven hoeveel duurzame energie kan worden geleverd.

Onaangenaam

Dat de Zuid-Hollandse coalitie nu op de rem heeft getrapt, is een ‘onaangename verrassing’, stelt Jan Bouwens in een brief aan gedeputeerde Berend Potjer (energie, GL). Bouwens is voorzitter van de Regionale Energiestrategie Midden-Holland. Hierin zitten acht coöperaties uit onder meer Waddinxveen, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas en De Meije.

Onlangs is een gesprek met de gedeputeerde geweest. Bouwens: ,,Kort gezegd is de vraag hoe we met deze beperkingen een bod voor duurzame energie kunnen neerleggen. Op deze manier hou je maar weinig mogelijkheden over in het Groene Hart.’’ De provincie beraadt zich nu op die vraag.

Zowel Bouwens als Inge Verhoef van coöperatie De Windvogel schat in dat Zuid-Holland zich op den duur lelijk in de vingers zal snijden. Vrijwel alle andere provincies, waaronder Utrecht, geven juist ruimere mogelijkheden voor windenergie. De rijksoverheid vraagt op zeker moment welke provincie hoeveel levert. Verhoef: ,,Ik denk dat Zuid-Holland dan toch fronsend wordt aangekeken als men uit die afspraken wil stappen.’’

Interprovinciale samenwerking gaat niet om louter windmolens. ,,Het gaat bijvoorbeeld ook om plekken voor woningbouw. De kans bestaat dat Zuid-Holland indirect z’n eigen ruiten ingooit.’’

Bouwens: “Daarom gaan we als coöperaties door met onze plannen, zodat deze op het goede moment klaarliggen en we meteen aan de slag kunnen.”

Lees ook: Meer windmolens voor het Groene Hart nodig

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën