Reactie De Windvogel op bezinningsperiode in Drentse Monden

logo_drentsemonden oostermoerOp dinsdag 20 december stemde de Tweede Kamer in ruime meerderheid voor een motie die oproept tot een bezinningsperiode en een onderzoek naar alternatieve energieproductie. Minister Kamp moet nog reageren op deze motie. De vergunning voor het windpark was al eerder dit jaar afgegeven. Ook is de subsidie voor de bouw van het windpark (SDE) inmiddels toegekend. De voorbereidingen voor de bouw zijn gestart, na meer dan tien jaar dialoog en onderzoek in het gebied.

Solarparken
In de motie staat een verzoek om alternatieve vormen van energieopwek te bekijken. Alternatieve energieopwek kan bijvoorbeeld door zonneparken. Wij vinden dat zowel zonne- als windenergie ingezet moeten worden. Er is veel nieuwe duurzame energieopwek nodig om het klimaat te helpen. Daarom is het niet of – of maar en – en. Zonneparken zien we bij voorkeur niet op landbouwgrond, maar bijvoorbeeld langs snelwegen, op daken of op bedrijventerreinen.

Dialoog blijft
De Windvogel en de andere initiatiefnemers vinden uitstel onverstandig, omdat de klimaatverandering versnelt en de gevolgen steeds zichtbaarder zijn. Wel wil De Windvogel het windpark zo goed mogelijk inrichten. We blijven zoveel als mogelijk in dialoog met de bewoners van het gebied.

Posted in

Inge Verhoef

1 reactie

 1. Karin op 24 december 2016 om 16:08

  Waarom je blindstaren op projecten die veel te lang lopen (zes jaar!) en ontaarden in totaal ontwrichtte gemeenschappen? Ondertussen zijn de ijskappen al gesmolten.
  De bewoners vinden Solarparken oké en kunnen rekenen op een groot draagvlak. De plannen liggen klaar. Het land levert de boeren toch niet veel meer op. Iedereen weer blij en we maken tenminste meters in het reduceren van de CO2 uitstoot.
  Ik hoop dat een nieuw kabinet volop doorpakt op windenergie op zee. Windenergie op zee kan op een groter draagvlak rekenen, is goedkoper en sneller te realiseren. En Shell heeft/ levert de expertise.
  Ik vind ‘de motie van bezinning’ zinvol en ook de bestuurders in de Drentse Monden vinden dit.

  Lees de volgende brief aan minister Kamp:

  https://www.borger-odoorn.nl/fileadmin/files/borger-odoorn/Nieuws/2016/brief_college_over_Motie_tweede_kamer_m.b.t._windparken_Drentse_Veenkolonien_22122016.pdf

Laat een reactie achter

Categorieën