Mijn laatste ‘Van de voorzitter’

Mijn laatste van de voorzitter. Het enige wat ik hier nog kan doen is alle leden bedanken. Jullie kozen me op 27 jarige leeftijd in het bestuur en 2 jaar later werd ik gevraagd als voorzitter. Een enorm vertrouwen van de leden dat ik als voorzitter zonder ervaring jullie coöperatieve bedrijf mocht leiden.  Dankzij dat vertrouwen hebben we samen enorm veel kunnen bereiken. Daarnaast heeft het voorzitterschap van De Windvogel mij persoonlijk op een prachtige reis gestuurd die nog lang niet klaar is. Een reis die ik zal voortzetten in mijn nieuwe functie als coöperatief directeur van Energie Samen. Voor deze reis ben ik De Windvogel en daarmee de leden enorm dankbaar. In het bijzonder alle bestuursleden en actieve leden en Inge (ook lid natuurlijk) die niet alleen vertrouwen hadden, maar ook alle werk deden dat ik niet kon. Bijna alles dus eigenlijk, afgezien van het verhaal vertellen van De Windvogel. Het verhaal van duizenden burgers die in een democratisch bedrijf zelf duurzame energie ontwikkelen. Niet om winst te maken, maar om meer levensvriendelijke energie op te wekken.

Klimaatakkoord_energie terug aan burgers

Ik begon in Amsterdam waar ik door Dick van Elk gevraagd werd om als projectleider aan de slag te gaan met coöperatieve windmolens. Een project dat in eerste instantie door veranderd ruimtelijk beleid dreigde te mislukken, maar nu 7 jaar later,  de eerste concrete stappen maakt naar ontwikkeling van coöperatieve windmolens. In de tussentijd zochten we naar nieuwe manieren van samenwerken met lokale coöperaties en agrariërs die geresulteerd hebben in samenwerkingen in Drenthe, Flevoland, Limburg, Zuid Holland, Utrecht, en Gelderland met een mooie portfolio aan coöperatieve windprojecten.

In de tussentijd wisten we samen met andere coöperaties de energiecoöperaties steeds beter te verbinden. De functie van voorzitter van De Windvogel bracht me in Europa waar De Windvogel de founding member is van de Europese federatie van energiecoöperaties, REScoop.eu. In de beginjaren waren het acht coöperaties aan de keukentafel in het Ecopower kantoor, nu is REScoop.eu een federatie die 10 nationale federaties en zo’n 50 individuele coöperaties door heel Europa vertegenwoordigen. Opgeteld meer dan een half miljoen Europese burgers.

Als voorzitter zat ik aan de keukentafel bij Gerard Jansen, de toenmalige penningmeester van Meerwind, waar we samen met Kennemerwind en Drechtse Stromen de eerste stappen zetten voor REScoopNL. RescoopNL is de Nederlandse coöperatieve projectontwikkelaar die nu opgegaan is in Energie Samen en betrokken is bij meer dan 70 coöperatieve zonprojecten en bijna 30 coöperatieve windprojecten.

REScoopNL, ODE Decentraal en Pawex vormden Energie Samen. En zo zat ik met 7 jaar ervaring in coöperatief ondernemen bij De Windvogel, aan de elektriciteitstafel van het Klimaatakkoord namens alle energiecoöperaties en agrariërs met windturbines. Het verhaal van De Windvogel en vele andere coöperatieve projecten sloeg daar aan en wisten we als sector alle partijen achter het streven van 50% eigendom van de omgeving te krijgen. Een simpele zin die enorme gevolgen gaat hebben voor de ontwikkeling van de coöperatieve energiesector.

Het is geweldig hoe ver we nu zijn gekomen, maar de uitdagingen op het pad voor ons zijn ook enorm. De energietransitie is nog lang niet volbracht, dit is nog maar het begin en nieuwe uitdagingen als negatieve energieprijzen en de warmtetransitie staan voor de deur. Het oplossen van die problemen speelt zich af in een context waar iedereen roept dat het neo-liberalisme ten einde loopt en dat het anders moet, maar vaak ontbreekt het aan concrete handvaten. Voor deze uitdagingen krijgt De Windvogel gelukkig een goede opvolgster. Ook zal ik het verhaal van De Windvogel en haar vele collega coöperaties blijven vertellen natuurlijk. Het verhaal dat de nieuwe economie is aangebroken waarin  energiecoöperaties een concreet handelingsperspectief bieden dat democratisch en maatschappelijk gedreven is, als alternatief voor de huidige winst gedreven economie met minimale zeggenschap van burgers.

Siward Zomer, voorzitter

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën