Iconische Gouwevogel gaat weer draaien

Op woensdag 11 december gaan de rotor en de wieken van windmolen de Gouwevogel aan de Goudsekade weer de lucht in. De dag en het tijdstip van het hijsen van de rotor met de wieken is afhankelijk van de vorderingen van de werkzaamheden en van de weersomstandigheden. Bij te veel wind wordt er niet gehesen. Op de website www.windvogel.nl komt een bericht met exacte datum en tijd.

Stroom voor meer dan 300 huishoudens

Als de windmolen weer draait, zal hij weer méér stroom leveren dan voor de reparatie. De kosten waren hoger dan aanvankelijk verwacht. Toch is het bestuur van De Windvogel er blij mee, omdat de molen nu nog zeker nog tien jaar schone stroom kan leveren voor ruim 300 huishoudens.

Molenaar Harry van den Hooren: “De reparaties zijn uitstekend uitgevoerd. De bladen zijn weer schoon, de tippen en neuzen zijn weer goed strak. De bladen kunnen nu zeker nog tien jaar mee.”

Gouds icoon

Voorzitter Siward Zomer: ‘’Onze leden in Gouda zullen dolblij zijn als de Gouwevogel weer draait. We krijgen steeds mails van leden die vragen naar de stand van zaken. Ze vinden de molen er nu maar zielig bijstaan.” De Windvogel heeft 120 leden in Gouda.

‘We gaan voor de duurzame stroom, het geld is mooi meegenomen’

De kosten voor de reparatie bedragen ruim 130.000 euro. Het bestuur had de kosten veel lager ingeschat, maar gedurende de reparatie bleek dat er meer schade was dan gedacht. Toch heeft het bestuur besloten om de reparatie door te zetten. Siward Zomer: “We vinden de Gouwevogel een iconisch beeld in Gouda. Dit restauratie project laat zien dat het ons te doen is om de groene stroom en pas in de tweede plaats om het geld. Natuurlijk moet alles passen binnen het financiële plan van onze coöperatie. Maar gelukkig hebben we de financiële ruimte voor dit soort belangrijke windmolens.”

Praktische informatie over locatie en transport

In verband met veiligheid is het niet toegestaan op het terrein aan de Goudkade te komen waar de hijswerkzaamheden worden uitgevoerd. Op de loswal aan de overkant van het water (Nieuwe Gouwe O.Z.) kunnen belangstellenden het schouwspel veilig bekijken.

De wieken zijn op het terrein zelf hersteld. De rotoronderdelen komen met een speciale vrachtwagen in de nacht van 9 op 10 december. Hiervoor is een transport vergunning verkregen.

Posted in

Inge Verhoef

2 reacties

  1. Christian op 7 januari 2020 om 15:33

    Een van onze beveiligingscamera’s is getuige geweest van de werkzaamheden. We konden het niet laten er even een timelapse video van te maken:
    https://drive.google.com/file/d/1IDRxYk6Fv0R575b37Oma5sEqg1MVWGzD/view?usp=sharing

    • Inge Verhoef op 30 maart 2020 om 11:27

      Ontzettend leuk en bedankt voor het delen!

Laat een reactie achter

Categorieën