Financiering windpark Zeewolde rond

Windpark Zeewolde B.V., Vestas en Rabobank hebben contracten afgesloten voor de bouw van 83 windturbines en de financiering rond gekregen voor het project Windpark Zeewolde.

Windpark Zeewolde B.V., een unieke samenwerking van meer dan 200 lokale boeren, inwoners en ondernemers, heeft een order geplaatst voor 83 Vestas windenergieturbines van in totaal 322 MW voor het windproject Windpark Zeewolde. Het project ligt aan de rand van Zeewolde, vlakbij het IJsselmeer, op een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer.

In het gebied staan momenteel meer dan 200 turbines die zullen worden vervangen door nieuwe Vestas-turbines die bijna driemaal meer energie zullen genereren dan de huidige turbines. De financiering van het windpark wordt verstrekt door de Rabobank. De Rabobank zal voor de bouw van het project zowel een achtergestelde lening als de projectlening (circa EUR 500 miljoen) verstrekken. De Rabobank wil vanwege de energietransitie de financiering van dit project graag ondersteunen. Daarnaast past de coöperatieve structuur goed bij een groot deel van het klantenbestand van de bank. Vestas levert maatwerk dat bestaat uit turbinevarianten van de 2 MW- en 4 MW-platforms en een 20-
jarig Active Output Management (AOM 5000) onderhoudscontract. Hierdoor wordt de jaarlijkse energieproductie gemaximaliseerd en voldaan aan lokale regelgeving.

“We zijn ervan overtuigd dat we met Vestas en Rabobank sterke partners hebben gecontracteerd waarmee we het windpark nu snel en efficiënt kunnen realiseren”, zegt Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, Algemeen Directeur van Windpark Zeewolde B.V. “In oktober 2019 zijn we al begonnen met de
bouw van het onderstation en de infrastructuur. Dit was mogelijk door de eigen financiering van onze gemeenschap. Dit toont het vertrouwen en de ondernemersgeest van onze gemeenschap. Met Vestas en Rabobank kunnen we nu beginnen met de bouw van de turbines.”

“Ik ben verheugd dat onze nieuwe klant Windpark Zeewolde B.V. Vestas heeft gekozen als partner voor zo’n uniek windenergieproject in mijn thuisland. Het betekent een grote stap voor duurzame stroomvoorziening in de regio en we kijken er naar uit om samen met onze partners bij te dragen aan het grootste community-windpark in Europa en het grootste onshore windparkproject van Nederland”, zegt Nils de Baar, President van Vestas Noord- en Centraal-Europa. “Door gebruik te maken van op maat gemaakte windenergieoplossingen met de laagste gestandaardiseerde energiekosten, zal dit project, waarbij meer dan 90% van de gemeenschap die in projectgebied woont en zich heeft verenigd als aandeelhouders, de jaarlijkse energieproductie bijna verdrievoudigen.”

Rabobank werd vertegenwoordigd door Pieter Plantinga, Executive Director Project Finance. Hij voegt toe: “Zo’n beetje alles wat ons leven aangenaam maakt is beschikbaar met een druk op een knop. Aan, of uit, het kost alleen wat energie. Rabobank wil er als coöperatieve bank voor zorgen dat we de energie die daarvoor nodig is zo snel mogelijk te verduurzamen. Het financieren van een windpark van deze omvang vergt een maandenlange inspanning van alle betrokkenen. Maar het is het waard, want dit project is een cruciale stap in het behalen van de doelen van het Nederlandse Klimaatakkoord. Dat de omgeving Zeewolde in de opbrengst van dit park mee kan profiteren is een pluspunt en past bij ons als
coöperatieve bank.”

De bouw van de windturbines start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. Het volledige park zal in 2022 gereed zijn en het wordt het grootste onshore windpark van Nederland en het grootste community-windpark in Europa. Het windpark zal elektriciteit opwekken voor meer dan 250.000 lokale huishoudens.

Bron: https://windparkzeewolde.nl/geen-onderdeel-van-een-categorie/vestas-rabobank-en-windpark-zeewolde-worden-partners-om-het-grootste-onshore-windproject-van-nederland-te-bouwen/

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën