Duizenden burgers staan paraat om energiedoelen te halen

NEV2015Vorige week verscheen de jaarlijkse Nationale Energieverkenning 2015 (NEV), een studie naar de haalbaarheid van het energieakkoord. De Windvogel is verheugd om te zien dat het aandeel hernieuwbare energie toeneemt, en dat de burger een belangrijke rol moet krijgen in de energietransitie.

Onmisbare rol van burger
De overtuiging dat de burger onmisbaar is in de energietransitie hebben wij al heel lang, en wordt nu uitgesproken in de Nationale Energieverkenning 2015. De burger heeft een rol op het gebied van ontwikkeling, investering en draagvlak. De Windvogel is erg blij met de constatering en de erkenning voor de sector van de energiecoöperaties. Om te bereiken dat er snel meer windmolens gebouwd gaan worden voor en door burgers, is er vooral meer mankracht nodig om alle projecten uit te voeren die nu een grote slagingskans hebben. De meeste lokale coöperaties zijn bezig met het ontwikkelen van 1 windproject op 1 locatie, terwijl grote bedrijven hun troeven op meerdere locaties kunnen inzetten en zo de slagingskans verdelen over al hun projecten. Daar kunnen coöperaties wel wat extra capaciteit gebruiken.

Energie boost
Siward Zomer, voorzitter van De Windvogel: ‘De prognose dat de doelen niet gehaald worden is een vrees, en geen absolute waarheid. De energiecoöperaties maakten een langzame start, maar we zien nu ontzettend veel burgers die concreet aan de slag gaan en weten hoe je duurzame energieprojecten moet ontwikkelen. Met die boost achter de energietransitie kunnen we prima de doelen halen. Laten we niet kijken naar onwelwillende politici en stroopvolle procedures, maar laten we kijken naar enthousiaste burgers.”

Lichtpuntjes
De bouw van windmolens op land verloopt stroef volgens de Energieverkenning, maar we zien ook veel lichtpuntjes. Bijvoorbeeld dat het aantal leden van REScoopNL met de helft is toegenomen (22 windcoöperaties zijn nu lid), en dat er wethouders zijn die eisen dat windparken coöperatief ontwikkeld moeten worden.

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën