De Windvogel en Emmett Green tekenen overeenkomst voor batterij bij Amstelvogel

De Windvogel en Emmett Green hebben het plan opgevat om samen een mega-batterij te plaatsen naast windturbine ‘de Amstelvogel’ in Ouderkerk aan de Amstel. Batterij en windmolen maken gebruik van dezelfde netaansluiting.

“Netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, is een groot probleem”, zegt Michiel Bron van De Windvogel. “Door de extra stroom van de Amstelvogel op te slaan in de batterij van Emmett Green wordt de infrastructuur van het net op piekmomenten minder belast.”

Mega-batterij

De 2-megawatt-batterij met een omvang van een enkele zeecontainer biedt een opslagcapaciteit die gelijk is aan het vermogen van de Amstelvogel. Met het compacte ‘smart grid’ waarin windmolen en batterij gebruikmaken van dezelfde netaansluiting leveren De Windvogel en Emmett Green een bijdrage aan het voorkomen van regionale netcongestie. Hierdoor is meer productie en gebruik van groene stroom mogelijk. Emmett Green en De Windvogel stappen beiden voor 50% in het project en garanderen op deze manier het lokale eigendom van de batterij. Als vergunningen op tijd worden verleend, kan de batterij in de zomer van 2024 operationeel zijn.

Op de foto de ondertekening: Achtergrond Michiel Wildschut (Emmett Green) en Kjell Schippers (De Windvogel), voorgrond Michiel Bron (De Windvogel) en Michiel Roelofs (Emmett Green)

Posted in

Koosje de Beer

3 reacties

 1. Ton op 8 december 2022 om 11:02

  Mooi bezig!
  Er staat “… biedt een opslagcapaciteit die gelijk is aan het vermogen van de Amstelvogel”.
  Dit is dat de molencapaciteit van een uur, een dag of langer?

  • Koosje de Beer op 13 december 2022 om 16:25

   Dankjewel voor je vraag Ton. Na het ondertekenen van de intentieovereenkomst zijn wij in de fase belandt waarin wij de verschillende mogelijkheden voor het energieopslagsysteem bij de Amstelvogel onderzoeken. Wij gaan momenteel uit van een systeem met twee stuks batterij van 1,2 MVA elk (totaal 2,4 MVA), dit vertaalt zich grofweg tot 3,2 MWh.

   De Amstelvogel zelf heeft een vermogen van 2 MW en een jaaropbrengst van 4100 MWh.

 2. […] Windvogel en Emmett Green hebben eind vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend om een mega-batterij te plaatsen naast windturbine ‘de Amstelvogel’ in Ouderkerk aan […]

Laat een reactie achter

Categorieën