Windvogel pleit voor onderzoek verschillende turbinehoogtes in gemeente Diemen

Samen met de lokale energiecoöperatie Diemerwind heeft De Windvogel een zienswijze ingediend op de Notitie Reikwijdte en Detail (NRD) van de gemeente Diemen. “Naast andere punten, vinden wij het vooral belangrijk dat in de milieu effect rapportage (MER) verschillende turbinehoogtes worden onderzocht, variërend van 147 tot 200 meter tiphoogte. Dit is nodig omdat de lagere turbines te duur zijn voor wat ze opleveren; hogere turbines produceren veel meer duurzame energie”, zegt Inge Verhoef van De Windvogel.

In de NRD van de gemeente Diemen wordt geen bandbreedte voor de turbinehoogtes genoemd en dat zou wel moeten, omdat de NRD een document is dat richting geeft aan wat er in de MER onderzocht gaat worden. De Windvogel en Diemerwind dringen er daarom in de zienswijze op aan om in de NRD op te nemen dat in de MER wordt gekeken naar de effecten van verschillende turbinehoogtes, variërend van 147 tot 200 meter tiphoogte.

Hogere energieopbrengst

De businesscase van een turbine met 147 m tiphoogte is zo krap dat elke tegenslag in de kosten het project onrendabel kan maken. Een voorbeeld is een extra bekabeling of een talud dat doorkruist moet worden ten behoeve van een toegangsweg. Een hogere windturbine zorgt niet voor meer geluidsoverlast, maar heeft wel een hogere  energieopbrengst, waardoor deze tegenslagen wel te financieren zijn.

Ook staat in de zienswijze dat het verstandig is om de gemeente Amsterdam te volgen in het onderzoeksproces, waarin een onderzoek naar drie verschillende windturbinesoorten met verschillende tiphoogtes tot 200 meter in de NRD is opgenomen.

Grenzen

Daarnaast adviseren De Windvogel en Diemerwind om in de MER ook de Amsterdamse zoekgebieden mee te nemen, en indien Gooise Meren nog opties open heeft staan, deze ook mee nemen. Onderzoeken voor een MER kosten veel tijd kosten en het zou een gemiste kans als een deel van het onderzoek over gedaan moet worden wanneer blijkt dat bijvoorbeeld een lijnopstelling langs het Amsterdam Rijn kanaal op Diemens grondgebied doorgaand naar Amsterdams grondgebied een goede optie zou blijken om bepaalde redenen.

Verder zetten de twee organisaties in de zienswijze nog de puntjes op de i als het gaat om het aantal te onderzoeken windturbines, de opstellingsvarianten, geluid, slagschaduw, gezondheid en landschap, natuur en biodiversiteit

Posted in

Koosje de Beer

Laat een reactie achter

Categorieën