Veel “groene stroom” is niet groen

groene stroomRuim 2 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een contract voor groene stroom, maar krijgen eigenlijk grijze stroom of een mix van groen en grijs.

Sjoemelstroom
De beschuldiging afkomstig van het Klimaatbureau Hier is niet nieuw, maar de schaal waarop het zou gebeuren blijkt aanzienlijk groter dan eerst werd verondersteld.
Van de 3,5 miljoen huishoudens die een contract hebben voor de levering van groene stroom, blijkt maar een derde daadwerkelijk groene stroom te ontvangen. Twee derde van deze huishoudens ontvang dus “sjoemelstroom” en wordt in feite bedrogen door hun energieleverancier. Klimaatbureau Hier baseert zich hierbij op een studie van CE Delft.

Energiebedrijven leiden ons om de tuin
Directeur Bart de Voogd verwijt de sector dat ze niet alleen de consument om de tuin leidt, maar ook de markt voor meer groene energie verziekt. Eneco, die volgens Hier de grootste leverancier is van sjoemelstroom, ontkent het bedrog. Volgens het Klimaatbureau maken Oxxio, de NEM, Budget Energie en E.On Nederland zich op kleinere schaal schuldig aan de levering van sjoemelstroom. NUON zou er dit jaar mee zijn gestopt.

Buitenlandse groene stroom is wel groen maar verandert niets in Nederland
Ik heb me overigens wel eens afgevraagd hoe men in Noorwegen omgaat met de energie die door waterkrachtcentrales wordt geproduceerd. Als deze energie door het te labelen met een groen etiket en het te exporteren meer opbrengt, is de verleiding groot om het eventuele tekort aan energie in eigen land aan te vullen met elders geproduceerde fossiele- of kernenergie. Hiermee verandert er niets aan de verhouding tussen groene en grijze stroom in Europa. Volgens Klimaatbureau HIER kiezen veel Nederlandse energiebedrijven voor de goedkoopste optie: zij investeren niet daadwerkelijk in duurzame energie, maar kopen voor een habbekrats buitenlandse certificaten om hun fossiele stroom te vergroenen.

Bronnen: Algemeen Dagblad, 28 november 2014, de Groene stroom checker van HIER opgewekt

Van onze redacteur Arie Groenveld

Posted in

Inge Verhoef

2 reacties

 1. Peter Segaar / Polder PV op 15 december 2014 om 17:56

  “NEM” is de onterechte afkorting voor het bedrijf wat al sinds jaren – afgekort – als “NL-Energie” te boek staat, uiteraard bij de marktwaakhond ACM:

  https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=12067

  (ditto voor gas https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=11116 )

  De “echte NEM” is een inmiddels in Zoeterwoude HQ hebbend, internationaal georiënteerd bedrijf wat zich al jaren blauw ergert aan het voortwoekerende publieke misbruik van haar “afkorting” vlag.

  http://www.nem-group.com/

  Dat bedrijf heeft niks met genoemde energieleverancier te maken (maar zit wel in andere zaken op energiegebied).

  (heb zelf ook niets met beide bedrijven te maken)

 2. Jan van As op 17 april 2015 om 10:28

  Mooi geschreven artikel, dit heeft zeker mijn ogen geopend.

Laat een reactie achter

Categorieën