Drie coöperaties bouwen windmolen in het Limburgse Neer

logo energiecooperatie zuidenwindNieuwe burgermolen van Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind

De Limburgse coöperatie Zuidenwind gaat in het plaatsje Neer een nieuwe coöperatieve windmolen plaatsen. Het betreft een windmolen van 2,6 MW die jaarlijks bijna 5000 MWh aan duurzame elektriciteit gaat produceren. Iedereen in Limburg kan mede-eigenaar worden van deze windmolen en de stroom afnemen.

Coöperaties helpen elkaar

De Windvogel gaat samen met burgercoöperatie Meerwind de coöperatie Zuidenwind ondersteunen bij de bouw en financiering van de windturbine. Dit doen de drie coöperaties via het samenwerkingsverband voor wind coöperaties REScoopNL. Op deze manier is de financiële draagkracht en de kennis om de molen te bouwen gewaarborgd. Het bestuur van Zuidenwind had niet de tijd om zich 100% in te zetten tijdens de ontwikkeling van de nieuwe molen. Om die reden vormen nu Siward Zomer, Albert Jansen en Gerard Jansen (Meerwind) het tijdelijk bestuur van Zuidenwind.

Windpark Neer

Voor Zuidenwind is dit de eerste windmolen die de coöperatie bouwt. De windmolen is de vijfde turbine in de rij in het windpark Neer. Op dit moment zijn de bouwvergunningen en de SDE+ subsidie binnen en start de bouw van de windmolen al snel: de planning is in het derde kwartaal van 2014.

Campagne start in het voorjaar

In het voorjaar van 2015 starten we met een lokale campagne voor ledenwerving en crowdfunding voor deze burgerwindmolen. We gaan bijvoorbeeld een wedstrijd houden om een leuke naam voor deze Limburgse burgermolen te bedenken, de Limburgse windstroom op de markt zetten en een educatief project opzetten.

Limburgse handjes gezocht

Woont u in Limburg en wilt u meehelpen aan deze campagne, neem dan contact op via inf[at]windvogel.nl. Wij zoeken nog leden voor het campagneteam bijvoorbeeld voor klussen zoals het beheren van de Facebookpagina, twitteren en flyeren.

Lees meer over het samenwerkingsproject Zuidenwind.

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën