Van de voorzitter

Op mijn 42ste verjaardag kreeg ik van onze leden het voorzitterschap van de Windvogel kado. Dank hiervoor. Nu ruim twee maanden verder blik ik terug op een intensieve start. Na maanden thuis werken vanwege de corona maatregelen, was ik in Werkendam, Ridderkerk, Diemen, Amsterdam en Vlaardingen. Met de sleutelrol die de Regionale Energiestrategieën aan de lokale coöperaties hebben gegeven, is er ineens overal in het land behoefte aan hulp en ervaring. Omdat de Windvogel een van de langst bestaande energiecoöperaties is, kunnen wij die rol van “grote zus” mooi vervullen. Tegelijkertijd kan dit ook een valkuil zijn. Want wie zegt dat hoe je het altijd deed, ook gelijk de norm moet worden. Durven wij onze kennis en expertise wel in twijfel te trekken of te kiezen voor een andere benadering? Het levert mooie gesprekken op.

Ik kreeg laatst de vraag waarom wij steeds de RESCOOP principes als bijlage standaard toevoegen aan de overeenkomsten die wij tekenen. Omdat deze principes voor ons leidend zijn. Voor mij springt nummer 6 in het oog: het betreft de samenwerking tussen coöperaties. “Door samen te werken in lokale, regionale, nationale en internationale structuren, versterken coöperaties de coöperatieve beweging en bieden ze doeltreffende dienstverlening aan hun leden”. Of de Windvogel meer ervaring heeft, of net meer geld op de bank door slimme investeringen in een vroegere fase van de coöperatieve beweging, het gaat er uiteindelijk om dat wij anderen in staat stellen om hetzelfde te doen in hun regio.

Ik sluit dit “woord van de voorzitter” met een oproep. Op 9 oktober is het ‘’de dag van de duurzaamheid’’. Er worden initiatieven in het hele land ontplooid maar door de corona maatregelen zal deze dag een ingetogen karakter hebben. Wil je op deze dag je familieleden, buren, collega’s en andere mensen uit je netwerk wijzen op het belang om lid te worden van de coöperatieve beweging. Alleen zo krijgen wij zeggenschap en profiteren wij mee in de ontwikkelingen de energietransitie in onze achtertuinen.

Laetitia Ouillet

Laat een reactie achter

Categorieën