Interview met Willemien

Willemien stond model voor onze nieuwe campagne. Zij is al lid vanaf het eerste begin.

Hoe ben je lid geworden van De Windvogel?

Ik woonde in Eindhoven. Mijn broer Wim Kersten was medeoprichter van de coöperatieve vereniging VCBW Noord-Brabant. Met een groepje mensen hebben zij ervoor gezorgd dat er in 1991 een molen werd geplaatst in Halsteren. De tweewieker heette de Volhouder. Ik heb mij meteen aangemeld en geld gestort. Een windmolen bouwen was toen echt heel nieuw. Misschien waren we wel één van de eerste coöperaties. Ik was altijd al bezig met duurzaamheid en energie besparen. Dus ik ging meteen meedoen. De Volhouder is later overgenomen door De Windvogel. Zo konden we krachten bundelen. Je kreeg korting op het inleggeld omdat je al lid was van de Volhouder.

Waarom wieker jij voor de toekomst?
Het was zo leuk om aan de fotoshoot mee te doen. Ik wist niet hoe het eindresultaat zou worden. Ik vind de foto van het wiekeren heel prachtig geworden! Geweldig. Wiekeren betekent voor mij dat je lekker in de wind gaat zwaaien alsof mijn armen de wieken zijn. Het past bij mij want ik heb mijn kleinzoon ook lid gemaakt. Hij is 11 jaar. Bijzonder dat we een nieuw werkwoord introduceren.

Wat zijn voor jou de mooie momenten met De Windvogel?
Dat is wel een mooi verhaal. Ik ben geboren en getogen in Haelen. Dat dorpje in Limburg ligt onder de rook van een elektriciteitsmaatschappij. Nu, jaren later is Haelen onderdeel van de gemeente Leudal en staan er 5 windmolens op rij. Een van die molens is van ons, we hebben hem samen gebouwd met burgercoöperatie Zuidenwind. Ik vind dat prachtig, dat op mijn geboortegrond nu onze eigen windmolen draait! De cirkel is rond. Het installeren van de wieken van onze windmolen in Leudal. Het weer was onstuimig, het waaide zo hard, dat er toen niet is gehesen. Ik had mijn zus meegenomen naar het hijsen van de wieken. Het was een machtig gezicht om de wieken van dichtbij te zien.

Wanneer kom je weleens naar De Windvogel?
Ik ben bij het 25 jarig bestaan geweest, en bij het hijsen van de wieken in Limburg. Ik kwam ook naar de Amstelvogeldag afgelopen juni. Ik ben toen meteen overgestapt op Amstelvogelstroom. Geweldig dat we nu ook stroom van onze eigen molen kunnen nemen!

Wat verwacht je van De Windvogel in de toekomst?
Ik denk dat het gigantisch groot wordt, er is steeds meer animo voor duurzame energie. Het gas gaat eruit, we hebben alternatieven nodig. Er komen dus steeds meer windmolens. We houden de feesten erin. Dat geeft de burger moed. Het is goed wat we met elkaar doen, we hebben iets te vieren!

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën