Gouwevogel paar maanden wiekloos

Het demonteren van de rotorkop en generator van de Gouwevogel is volgens plan verlopen. Twee monteurs hebben in de ochtend van 6 mei voorbereidende demontagewerkzaamheden verricht, waarna begin van de middag een grote hijskraan arriveerde. Dinsdag morgen is met de demontage begonnen en om 14:00 stond de generator en rotorkop op de dieplader.

Het transport van de wieken naar de reparateur in Franeker was ’s avonds gepland, omdat de generator te breed is voor normaal transport.
De molen wordt daar gerepareerd zodat hij na reparatie nog 15 jaar mee kan. Het probleem zit in de lagers. Als er na de demontage en inspectie zich geen onverwachte problemen voordoen, wordt de hoofdlager van de Gouwevogel weer hersteld en opgebouwd. Dan kan de molen weer op 100% van het vermogen gaan draaien in plaats van de 30% die hij de laatste maanden draaide.

Het repareren zal ongeveer drie maanden in beslag nemen.

De eerste vijf jaar na reparatie is de opbrengst genoeg om de reparatiekosten te dekken. Die bedragen naar schatting €45.000. Na vijf jaar gaat de Gouwevogel weer geld opleveren.

Op de foto’s kun je zien hoe de demontage verliep.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën