Dick van Elk op plek 66 in Duurzame 100

Dick van Elk, oud-voorzitter De WindvogelDick van Elk, de oprichter van burgercoöperatie De Windvogel, staat op plek 66 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. De 69-jarige is niet langer voorzitter, maar nog wel als projectmedewerker bij de organisatie betrokken. Onder zijn leiding is de club die ooit in 1991 in Reeuwijk ontstond vanuit een gespreksgroep over de Club van Rome uitgegroeid tot een professionele coöperatie met inmiddels meer dan 3300 leden. De Windvogel bezit momenteel zes windmolens en twee zonnevelden. De Windvogel is medeoprichter van REScoopNL, waarin nieuwe en oude coöperaties samenwerken aan nieuwe burger-windprojecten. Dit jaar stond De Windvogel aan de wieg van de Europese federatie van energiecoöperaties genaamd REScoopEU.

Tijd voor een paar vragen aan onze oud-voorzitter:

Wat is jouw persoonlijke drijfveer geweest om de Windvogel op te richten?
“De Windvogel was onderdeel van tien activiteiten die we eind tachtiger jaren hebben opgezet in Reeuwijk. Allemaal gericht op “een betere samenleving/gemeenschap” waar ik oprecht in geloof, ondanks alles wat er ook gebeurt in de wereld. Die betere samenleving begint bij jezelf, je familie, vrienden, kennissen, buurtgenoten, plaatsgenoten, landgenoten en eindigt bij de wereld, inclusief allen en alles wat erop leeft… Je denkt wat en je doet wat en je ziet wel wat er van komt…geloof en vertrouwen dus…”

Bij welke windmolen ben je het meest betrokken?
“Op dit moment bij de windmolen die er nog niet is en er wèl moet komen! Eén van de bestaande windmolens kiezen is moeilijk. De eerste, De Windvogel in Bodegraven-Reeuwijk, was ruim 20 jaar geleden een leuk succes. Inmiddels een zorg omdat hij nog steeds niet vervangen is door een grotere. Ik ben hem dus liever kwijt dan rijk, maar toch… De laatste die zelf hebben gebouwd, De Amstelvogel, is de mooiste. Ook de recordtijd waarin we hem hebben gebouwd – twee jaar in plaats van de “gebruikelijke” 7 tot 10 jaar – stemt tot tevredenheid. De beslissing is een absoluut record: binnen een half uur was het gesprek met de wethouder rond!”

Wat geef je de nieuwe voorzitter mee?

“Siward brengt zelf al genoeg mee om de Coöperatie en de duurzame energiedoelstellingen uit te bouwen. In Nederland en in Europa. De in 2002 gestarte schuchtere verkenning in Brussel heeft hij inmiddels goed opgepakt. De samenwerking op EU niveau moet een stimulans of desnoods een stok achter de deur zijn voor de magere Nederlandse politieke activiteiten. Om hem toch nog wat mee te geven: een dubbele portie geloof en vertrouwen? En natuurlijk dat hij mijn opvolger wordt op de “Duurzame 100″ lijst, alleen nog wat hoger. Wellicht op 1?”

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën