‘Toch repareren, die goeie ouwe Gouwevogel’

Van molenaar Harry van den Hooren

De Gouwevogel, onze windmolen in Gouda, draait sinds april op een laag vermogen. Na overleg met de gemeente Gouda en onderzoek naar de geluidsbelasting blijkt dat een grotere windmolen op de plek van de Gouwevogel niet haalbaar is. De molen draait dan te weinig om uit de kosten te komen.

De problemen met de Gouwevogel zijn blijvend en na een storing in januari is de molen nu ook echt stilgezet. Het zou zonde zijn om op deze mooi plek geen windmolen meer te hebben. De molen wordt daarom gerepareerd zodat hij na reparatie nog 15 jaar mee kan.

Harry van den Hooren, molenaar: “Nadat een onderzoek naar verlenging van de certificering gunstig is uitgevallen, is er opdracht gegeven tot demontage van lagers. Als er na de demontage en inspectie zich geen onverwachte problemen voordoen, wordt de hoofdlager van de Gouwevogel weer hersteld en opgebouwd. Dan kan de molen weer op 100% van het vermogen gaan draaien in plaats van de 30% die hij de laatste maanden draaide.”

De eerste vijf jaar na reparatie is de opbrengst genoeg om de reparatiekosten te dekken. Die bedragen naar schatting €45.000. Na vijf jaar gaat de Gouwevogel weer geld opleveren.

Om de vijf jaar moet een terugkerend onderzoek naar de certificatie gedaan worden.
Windmolen de Gouwevogel aan de Gouwe te Gouda is 18 jaar oud. De Gouwevogel is geplaatst in november 2000. Deze turbine heeft een vermogen van 600 kilowatt, wat voldoende is om circa 370 gezinnen van schone elektriciteit te voorzien.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën