Doe mee in windpark Drentse Monden via De Windvogel

Inwoners kunnen via coöperatie De Windvogel participeren in Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Windvogel-voorzitter Siward Zomer legt uit hoe dat werkt.

Financieel participeren in het windpark: hoe werkt het?
“Inwoners kunnen lid worden van De Windvogel. Dat kost eenmalig 50 euro. Zij kunnen daarnaast participaties afnemen van 50 euro per stuk. Dit is een lening aan de coöperatie. Zo bepalen leden zelf hoeveel zij mee-investeren. Dit geld brengen wij in in het windpark en daarop krijgen we een rendement. De leden bepalen samen, op democratische wijze, wat er met deze inkomsten gebeurt. Een deel kan worden uitgekeerd aan de leden en een deel kan worden gebruikt voor nieuwe lokale duurzame projecten. We verwachten de eerste twee jaar 2 procent rendement uit te keren aan de leden en daarna 5 procent per jaar.”

“Dit is een coöperatieve vereniging van burgers die samen duurzame energie produceren. De vereniging bouwt windmolens en zonnevelden voor en door bewoners en telt inmiddels meer dan 3350 leden door het hele land. Al deze mensen bezitten samen vijf windmolens en drie zonnedaken. De Windvogel bestaat al 27 jaar.”

Welke lokale duurzame projecten kan de coöperatie opzetten?
“In Limburg hebben we met de inkomsten uit een windmolen een onderzoek laten doen naar asbest van het dak en zonnepanelen erop. Dat heeft een businesscase daarvoor opgeleverd en de lokale boeren voeren dat nu zelf uit. In Drenthe kunnen we bijvoorbeeld dankzij het windpark zonneprojecten realiseren die eigendom zijn van de lokale bevolking of bijdragen aan het aardgasvrij maken van woningen.”
Hoe kan ik meer informatie krijgen of mij hiervoor aanmelden?

Inge Verhoef

Laat een reactie achter

Categorieën