2015: Recordjaar energieopwekking door De Windvogel

Arjan Boomars AmstelvogelIn 2015 is de meeste windstroom opgewekt sinds de oprichting van De Windvogel in 1994. Met 8.845.080 kWh aan schoon opgewekte energie heeft De Windvogel het afgelopen jaar stroom geleverd aan ruim 3000 huishoudens. ‘Dit is het absolute recordjaar’ volgens penningmeester Arie Wingelaar. ‘Niet dat dat ons nu zoveel geld oplevert; de energieprijzen zijn inmiddels flink gedaald. Het is ons vooral te doen om de duurzame energie opwekking. De wind hielp in 2015 een handje mee, hierdoor produceerden onze windmolens boven de verwachting.’

Schone windstroom
Doordat de windstroom van De Windvogel via diverse energiebedrijven te verkrijgen is, is het voor iedereen toegankelijk. Onze windmolens zijn momenteel aangesloten op Eneco, Greenchoice en Anode. Onze gezamenlijke windmolen levert stroom via DE Unie. Wanneer je als lid overstapt naar energiebedrijf Anode, ben je verzekerd dat je onze windstroom ontvangt. Dit kan door je aan te melden voor onze windstroom. Je hoeft niet te investeren in onze windmolens om onze windstroom af te kunnen nemen. Wel moet je lid zijn en dat kost eenmalig 50 euro.

Amstelvogel grootste producent

Onze windmolen ‘De Amstelvogel‘, gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel, leverde stroom voor meer dan 1400 huishoudens. Onze grootste turbine presteerde maar liefst 145% van de verwachting ondanks de storing die er was. 2015 was tot nu toe dan ook het beste jaar van de Amstelvogel met een productie van 4.779.937 KWh. Ook voor de Gouwevogel, de Appelvogel en de Elzevogel is de jaaropbrengst boven de verwachting uit gekomen. Dat is maar goed ook, want we hebben afscheid moeten nemen van twee van onze oude molens.

Nieuwe windmolens
De Windvogel is bezig met de ontwikkeling van een aantal nieuwe windmolenprojecten, waarvan we in 2017 en 2018 verwachten dat we daadwerkelijk windmolens gaan bouwen. Voor deze projecten hebben wij nieuwe leden en in 2018 ledenleningen nodig. Word u ook lid van burgercoöperatie De Windvogel, zodat we genoeg leden hebben die straks kunnen investeren in onze nieuwe windmolens. Uw investering staat 15 jaar vast en daar ontvangt u een jaarlijks met elkaar te bepalen rente over. We gebruiken uw lening goed om de transitie naar duurzame energieopwekking te versnellen.

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën