Hoe zijn zonnevelden en windmolens acceptabel?

Op 29 januari organiseerde de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een zeer succesvolle avond over lokaal opwekken van zonne-energie en windenergie. Er waren tientallen bewoners op af gekomen.

De hoofdvraag van de avond was: ‘Wat maakt zonne-energie en windenergie voor jou acceptabel?’

Plant bomen aan

Voor windenergie is landschappelijk mooie inpassing een belangrijke voorwaarde. De ”zichtlijnen” moeten kloppen en de windmolens moeten aansluiten bij bestaande infrastructuur. Een lijnopstelling kan ook blokopstelling worden. Als het maar mooi past. Daarnaast kunnen windmolens gedeeltelijk aan het zicht ontrokken worden door bomen aan te planten. Zorg ook dat de windmolens niet teveel impact hebben op de natuurwaarde: natuur levert een belangrijke bijdrage bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Geluidsisolatie bij woningen

Bied direct omwonenden een pakket aan met geluidswerende maatregelen. De gedachte heerst dat grotere windmolens meer geluidshinder geven. Dit is zeker niet het geval: grotere windmolens zijn vaak moderner en dus stiller. Bovendien is de afstand van de bron tot de woning groter bij hogere windmolens.

De hoogte van de windmolens

Er wordt veel gepraat over de hoogte van de windmolen. Sommige inwoners willen ze liever hoger, anderen liever lager, beiden worden genoemd. Hogere windmolens hebben voordelen voor de energieopbrengst en geven niet meer hinder. Wel zijn ze beter zichtbaar op grotere afstand. Hoe hoger de windmolen, hoe hoger de opbrengst. Als een windmolen 20 meter hoger is, kan hij wel 35% meer rendement leveren.  Kies voor de nieuwste technologie, de beste opbrengst, en de stilste molens; daar is men het wel over eens.

Aandachtspunten

Aandachtspunten bij windenergie zijn: hoe gaan we om met lichthinder boven op de masten, overleggen we goed met de buurgemeenten over de locaties, en wat zijn de beste afstanden tot woningen?

Zon
Voor zonne-energie is men vooral geïnteresseerd in meervoudig ruimtegebruik. Bijvoorbeeld langs spoorlijnen. Of combineer zonnepanelen met laadpalen zodat de auto meteen opgeladen kan worden. Dit is te verrekenen in de parkeervergoeding.
Let bij zonnevelden erop dat ze bestand zijn tegen vandalisme en zorg dat je geen bomen rondom zonnevelden hoeft te kappen. Men wil juist meer bomen en niet minder.

Omgevingsfonds en de lokale energiecoöperatie

Bij windenergie kan de overwinst worden gestort in een omgevingsfonds. De bewoners hebben ideeen genoeg. Variërend van een kaasmuseum tot het isoleren van huizen. Ook de lokale energiecoöperatie houdt financiële winst over die zij willen investeren in nieuwe duurzame projecten voor de hele gemeenschap. Sommige inwoners vragen zich af hoe de energiecoöperatie de forse investering voor elkaar krijgt. Dat kan door voor een deel vreemd vermogen van een bank te investeren. Het andere deel kunnen inwoners aan de energiecoöperatie lenen door participaties of obligaties. Daar zijn dan wel meer leden voor nodig. De energiecoöperatie heeft nu 120 leden, er mogen dus wel wat meer leden bijkomen.
De coöperatie heeft nu al twee concrete zonnedaken in petto waarin deelname mogelijk is. Lidmaatschap kost eenmalig 5 euro en geeft een ieder de mogelijkheid om te investeren.

Lees hier beeldverslag van de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

 

 

 

 

 

 

 

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën