Van de voorzitter – maart 2021

Ik zag er zo tegenop. Een discussie met onze leden over de strategie. Online. Niet omdat ik bang ben voor hun meningen (hoe diverser, hoe beter) maar vanwege het kille karakter van zo’n sessie. Mensen vragen om zichzelf te muten en dan om ordelijk te melden dat ze een vraag willen gaan stellen. Dat zou toch niets worden? En hoe representatief zou zo’n sessie zijn? Hoeveel leden moest ik verwachten?

Nu ik dit schrijf is de eerste van de twee sessies geweest en hadden maar liefst 28 leden zich aangemeld! Op een paar afmeldingen na zaten wij met een flinke groep donderdag 18 februari in een zoomsessie. Jong en minder jong. Al jarenlang lid of net drie weken. Mét en zonder financiële participatie in onze coöperatie. En uit alle hoeken van Nederland (en zelfs België). Dát is pas het bewijs dat de energietransitie geen feestje is voor een paar randstedelingen – zoals wij afgelopen maanden vaak hebben gehoord als kritiek op energiecoöperaties.

Het waren geen makkelijke weken, ik zal daar eerlijk over zijn. Van berichten dat de Regionale Energie Strategieën helemaal niets toevoegen omdat de duurzame doelen hoe dan ook gehaald gaan worden, tot aan een georganiseerde tegenlobby in Amsterdam en Utrecht. Je zou bijna de handdoek in de ring gooien. Dan is zo’n avond weer helemaal geweldig. En onze leden hadden een belangrijke boodschap: “gebruik ons!” “zet ons in!”. En dat hebben wij tot nu toe veel te weinig gedaan op het landelijke niveau waarop onze coöperatie opereert. Niet bewust, maar omdat we vaak zo geabsorbeerd waren in lokale projectontwikkeling en organisatieopbouw dat wij minder tijd en oog hadden voor de kracht van een landelijke community. Jullie, onze leden, kunnen aan jullie buren, familie, vrienden en gemeenten vertellen wat een energiecoöperatie voor ze kan betekenen. Wat participatie (en dan échte participatie) kan betekenen voor de lokale gemeenschap. Jullie kunnen ze vertellen over Natuurwind (waar wij in Vlaardingen samen met onze partner VEC een deel van de winst doneren aan natuurontwikkelingen) of over Rijne Energie (waarmee wij in Utrecht nadenken over een duurzaamheidsfonds en oplossingen voor “krappe beurzen”). Hier gaan wij de komende maanden op broeden. Factsheets? Informatieavonden? Meer informatie op de website? We gaan zorgen dat de leden van De Windvogel haar helpen!

Laetitia Ouillet, voorzitter De Windvogel

Laat een reactie achter