Verslag bewonersavond op 16 april in Vlaardingen
Het Vlaardings Energiecollectief (VEC) en De Windvogel willen samen twee burgerwindmolens in het Oeverbos in lijn bouwen met de twee bestaande windmolens bij De Groote Lucht. Bewoners van Vlaardingen konden met het VEC en met elkaar in gesprek tijdens een informatieavond op 16 april in het Geuzencollege.
Wat zijn de plannen voor windmolens in het Oeverbos?
Het VEC en De Windvogel willen dit voorjaar een vergunning aanvragen bij de gemeente. Als die wordt toegekend, kan de bouw op zijn vroegst in januari 2020 starten. Het plan wordt vooraf getoetst op rechtmatigheid, op alle milieueffecten voor de natuur en op eventuele hinder voor omwonenden. Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen op het ontwerpbesluit over de vergunning. Naar verwachting speelt dit einde zomer of begin najaar 2019.
Wat zijn mogelijke effecten van windenergie en hoe gaan we ermee om?
Geluid: Bij alle woningen wordt voldaan aan de wettelijke geluidnormen Lden= 47 dB en Lnight= 41 dB.
Slagschaduw: Binnen een afstand van twaalf maal de rotordiameter: er treedt op minstens één gevoelig object meer slagschaduw op dan 6 uur per jaar. Om normoverschrijding te voorkomen kan een automatische stilstandvoorziening worden ingesteld.
Natuur: Het onderzoek naar de effecten op de natuur van het windpark Oeverwind is in volle gang. Het natuuronderzoek bestaat uit verschillende fasen door het jaar heen, omdat vogels en vleermuizen op verschillende momenten in het jaar bestudeerd moeten worden. In het algemeen is al wel te concluderen dat het plangebied geen onderdeel uitmaakt van een Natura 2000 gebied of het Natuurnetwerk Nederland en effecten op deze natuurgebieden zijn niet gevonden. Het onderzoek naar de in het Oeverbos aanwezige vogels en vleermuizen loopt nog, we verwachten de resultaten in de herfst van 2019. Een deel van de opbrengsten gaat naar natuurontwikkeling via het nader uit te werken idee van Natuurwind
Hoe is de financiële participatie geregeld?
Vlaardingers kunnen voor jaarlijks 10 euro lid worden van het Vlaardings Energiecollectief (VEC) en zo investeren in het Vlaardingse burgerwindpark.
Leden van De Windvogel kunnen ook meedoen door te investeren via De Windvogel, en dan investeer je in al onze projecten tegelijkertijd. Zo vullen lokale participaties en landelijke participaties elkaar aan en maken we een 100% burgerwindpark. De rente kan bij beide coöperaties verschillend zijn omdat die beiden door de eigen ALV worden vastgesteld.
Foto: Visualisatie windmolens windpark Oeverwind
Waarom het Oeverbos?
De provincie Zuid-Holland heeft in 2017 in Vlaardingen zeven gebieden onderzocht op geschiktheid voor windmolens. Dat waren plekken in de Rivierzone, het Oeverbos en langs de A20 en de Broekpolder. De gemeente, bewoners en bedrijven hebben op dit onderzoek gereageerd en vrijwel allemaal aangegeven windmolens langs de A20/Broekpolder onaanvaardbaar te vinden, vooral vanwege de ligging midden in de stad bij woonwijken én vanwege de ligging bij natuur- en recreatiegebied Broekpolder. Uiteindelijk is in Vlaardingen voor 7 windmolens een geschikte plek gevonden: deze plekken liggen allemaal in de Rivierzone en in het Oeverbos.
Wat doen we met de opbrengsten?
In het Oeverbos kun je even lekker uitwaaien. Een wandeling maken met de hond of een picknick met je vrienden. Een plek om te ontspannen in het groen. Dat willen we zo houden en nog mooier maken. Daarom draagt VEC bij aan de natuurontwikkeling in het Oeverbos via Natuurwind. Natuurwind is een nieuw concept in windenergie waarbij energiecoöperaties en Staatsbosbeheer gaan samenwerken. Doordat Staatsbosbeheer de grond beschikbaar stelt voor windmolens, geven de coöperaties een deel van de opbrengsten aan het natuurgebied.