Voortgang Windpark Drentse Monden

Windpark Drentse Monden is het eerstvolgende windpark waar de leden via De Windvogel in kunnen participeren. De verwachting is dat in januari 2019 ons kapitaal ingebracht wordt.

De voorbereidingen voor de bouw van het windpark Drentse Monden en Oostermoer zijn dan ook in volle gang. Er is een planning gemaakt voor de voorbereidende bouwwerkzaamheden (opstelplaatsen, wegen, bekabeling), en er is een turbinetype uitgekozen. We hebben gekozen voor de stilste turbine in zijn klasse. Het gaat om de Nordex N131. Alle 45 windmolens van het windpark worden van dit type windturbine.

Stroom voor 225.000 huishoudens
Het type N131 van fabrikant Nordex heeft een ashoogte van 145 meter en een tiphoogte van 210,5 meter. De verwachting is dat één windturbine van dit type circa 15 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar opwekt. Dat is evenveel als gemiddeld 5000 huishoudens per jaar gebruiken. De 45 windmolens samen wekken dus per jaar naar verwachting ongeveer stroom voor 225.000 huishoudens op.

Plaatsing van prototype
Voordat de bouw van het gehele windpark begint, plaatsen we eerst één prototype van deze windturbine. Hiermee kunnen we de invloed van het windpark op de LOFAR-telescoop van Astron meten. Astron en de initiatiefnemers hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat de LOFAR-telescoop en de windturbines naast elkaar kunnen functioneren. Met het prototype kunnen we in de praktijk meten of we daaraan kunnen voldoen. Door ons is deze innovatie in windenergie op gang gekomen.

Samenwerkende Boeren

De bouw van windmolens op land in het algemeen en ook grootschalige windparken zoals Windpark De Drentse Monden en Oostermoer in het bijzonder is nodig om de klimaatdoelstellingen van Nederland te halen. Het doel is om in 2020 14 procent van onze energie duurzaam op te wekken. Daar draagt dit windpark substantieel aan bij. Een groep agrariërs (DEE) uit het gebied Drentse Monden besefte dat deze opgave er ligt en besloot daar iets positiefs van te maken. Ze besloten om zelf het windpark te gaan bouwen. Net zoals de agro-coöperaties van boeren die samenwerken om de opbrengst van hun akkers of hun koeien te waarborgen, en elkaar te helpen bij slechte jaren of in geval van ziekte. De winsten dragen bij aan het versterken van het boerenbedrijf en indirect aan lokale werkgelegenheid. Zo kun je ook met duurzame energie omgaan. Samen wek je stroom op en de opbrengsten verdeel je en stop je in je bedrijf. Zo investeren zo’n honderd lokale ondernemers samen zo’n 300 miljoen in de lokale economie.

Waarom doet De Windvogel mee in dit windpark?

De boeren wilden ook dat de inwoners kunnen meeprofiteren van dit windpark. Daarom benaderden zij De Windvogel om samen te werken. De Windvogel heeft toen ja gezegd, omdat ons doel is om ten eerste duurzame energie te bevorderen en om ten tweede het mogelijk te maken dat omwonende burgers ook mee kunnen profiteren door aan ons participatiemodel mee te doen. Als wij niet instapten, dan zouden we de bewoners die hier profijt van willen hebben te kort doen. Ze zouden windmolens zien verrijzen waar zij zelf niets mee te maken hebben.

Het doel van De Windvogel is, behalve dit windpark mede-mogelijk maken, om een duurzame lokale ontwikkeling op gang te brengen. Zoals altijd hebben wij de samenwerking gezocht met de lokale coöperatie Veenstroom en met inwoners die buurtprojecten willen realiseren.

Terreuracties

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is regelmatig in het nieuws geweest en dan wordt vaak het beeld geschetst van sterke tegenstellingen: er zijn mensen die de komst van dit windpark toejuichen en mensen die heel graag willen dat dit windpark niet wordt gebouwd. Enkele protestacties zijn erg agressief geworden. Deze acties zijn in 2018 door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding aangemerkt als terreuracties. Wij hebben de sfeer ook heel anders ervaren tijdens bezoeken en bijeenkomsten. Wij hadden open en constructieve gesprekken met buurtbewoners. Daarentegen snappen we ook dat er inwoners zijn die geen windmolens willen, en zich niet gehoord voelen. Er is een palet aan meningen. Een deel van de inwoners staat er neutraal tegenover en een deel van de inwoners is positief vanwege de bijdrage die dit windpark levert aan het verduurzamen van onze energievoorziening. Helaas sneeuwen deze geluiden in onze ogen de afgelopen jaren onder in onder andere de media.

Bewoners in Drentse Monden betrekken

De Windvogel tracht het beeld te nuanceren door de neutrale en positieve mensen op te zoeken. Op 3 juli 2018 organiseerden wij een inloopavond voor omwonenden van het windpark. Daar kwamen ongeveer 30 mensen op af. De focus van de avond lag op participatie van de inwoners van de Drentse Monden. Met de geldstromen van de windmolens die De Windvogel gaat exploiteren, kunnen nieuwe duurzame projecten voor de bewoners en het gebied ontwikkeld worden. Denk daarbij aan glasvezel aanleggen, het isoleren van woningen, of het opwekken van energie. Daarnaast is er het gebiedsfonds van de provincie waar inwoners en buurtverenigingen gebruik van kunnen maken. Wij blijven onze oproep herhalen, omdat deze windenergie en vliegwiel kan zijn voor verdere ontwikkeling in het gebeid. Inwoners krijgen dit najaar weer de kans om lid te worden van De Windvogel en te investeren in het park. Wij zullen deze boodschap onder de aandacht blijven brengen.

Meer info over het windpark:

 

 

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën