Woning Windvogellid Arie Groenveld genomineerd als meest duurzaam

Bewust omgaan met energie, Arie Groenveld (75) uit Bodegraven kreeg het als jongen met de paplepel ingegoten. Dat had niet zozeer te maken met zorgen om de toekomst van de planeet aarde, maar met de inhoud van de portemonnee van zijn ouders. ,,Ik ben opgegroeid in een tuindersgezin met tien kinderen en we hadden het thuis niet breed. ‘Lichtschakelaars uit bij het verlaten van de vertrekken’, kreeg ik dan ook keer op keer te horen. Daardoor ging ik er wel over nadenken.”

Door de energiecrisis van 1973 ging bij hem definitief de knop om. ,,Ik besloot er alles aan te doen om zo weinig mogelijk aardgas en elektriciteit te gebruiken.”

Dat resulteerde in de loop van de jaren in een reeks van maatregelen aan zijn hoekwoning aan de Grutto, waar hij bij aankoop door kieren op zolder ook binnen de wind voelde.

Slurper
Arie somt op: ,,Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbele beglazing HR++, vloerverwarming met pompschakelaar, zonnepanelen…”

Maar daar bleef het niet bij. Onder het motto ‘meten is weten’ berekende hij met een speciaal meetapparaat het verbruik van alle apparaten die werken op elektriciteit in zijn huis. ,,De gecombineerde koelkast/vriezer bleek een slurper, dus die ging de deur uit om plaats te maken voor een veel zuiniger exemplaar.”

De Bodegravenaar studeerde in een ver verleden elektrotechniek aan de hts en werkte later onder meer als systeembeheerder in het rekencentrum van de Universiteit Leiden. Het maken van computerberekeningen van zijn energieverbruik in huis heeft hij daaraan als hobby overgehouden.

Op een grote monitor toont hij tal van grafieken over het gebruik van elektriciteit en gas in zijn woning over de afgelopen veertig jaar. De conclusie is dat hij in vergelijking met de jaren zeventig van de vorige eeuw nu veel minder geld kwijt is.
Dikke jas
,,Als ik geen maatregelen had genomen was mijn energierekening nu zeker 180 euro per maand geweest. In werkelijkheid betaal ik slechts zo’n 40 euro.”

Voor de liefhebbers: het aardgasverbruik van de milieubewuste Bodegravenaar liep terug van 4000 m3 naar 800 m3, bij de elektriciteit was sprake van een daling van 3400 kWh naar 1300 kWh.

Groenveld deelt zijn ervaringen graag met anderen en afgelopen zaterdag en het weekend daarvoor deed hij daarom net als andere inwoners van het Groene Hart mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route 2018. Zeker tien belangstellenden meldden zich en keer op keer wees de Bodegravenaar enthousiast op de grafieken op zijn monitor.

En hoewel hij erg energiebewust is, slaat hij daarin naar eigen zeggen niet door. Lachend: ,,Mijn vrouw en ik zitten ’s winters echt niet met een dikke jas aan in huis om op de stookkosten te besparen, hoewel het in huis voor ons niet warmer hoeft te zijn dan 20 graden Celsius. En we hebben ’s avonds geen kaarsen aan in plaats van kunstverlichting, hoewel we natuurlijk wel led- en spaarlampen hebben.” En het ombouwen van zijn huis naar een gasloze woning, daar begint Groenveld ook niet zomaar aan. ,,Uiteraard volg ik de ontwikkelingen op dit gebied wel op de voet, maar mijn cv-ketel is nog niet afgeschreven.”

Genomineerd
Alle inspanningen die hij al wel heeft gedaan om het energieverbruik terug te dringen zijn niet onopgemerkt gebleven bij de jury van de verkiezing ‘Meest duurzame woning van Nederland.’

Zijn huis is genomineerd in de categorie ‘Geschakelde/rijwoning met een bouwjaar tussen 1945 en 2000.’ De winnaar van de verkiezing wordt 23 november bekendgemaakt.

Auteur: MAARTEN MOLENAAR
Bron: Artikel in AD Groene Hart van 12 nov

Posted in

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën