Coöperatief samenwerken met De Windvogel

De Windvogel is een burgercoöperatie met 4.000 leden in het hele land. Meer duurzame energie in coöperatief eigendom, dat is wat we willen. Om dat voor elkaar te krijgen, bouwen wij samen met lokale energiecoöperaties wind- en zonprojecten. Doe je mee?

Waarom samenwerken met een landelijke coöperatie?

Met een lokaal-landelijke samenwerking vullen twee partijen elkaar naadloos aan. De Windvogel heeft in bijna dertig jaar een schat aan kennis opgebouwd. Geen kaas gegeten van ruimtelijke ordening, participatie, aankoop, bouw, beheer, stroom- en grondcontracten? Wij helpen graag. De energiecoöperatie beschikt op haar beurt over onmisbare kennis van de lokale situatie en een netwerk tot in de haarvaten van de samenleving.

Hoe zit het met geld?

Een voordeel van samenwerken met De Windvogel, is dat zij kapitaal kan inzetten als de lokale coöperatie daar in de ontwikkelfase nog niet over beschikt. Dat heeft geen invloed op de gelijkwaardigheid. Die blijft intact. Wanneer de lokale coöperatie genoeg leden heeft en kapitaalkrachtig is, is het mogelijk om De Windvogel stap voor stap uit te kopen. In tegenstelling tot een commerciële ontwikkelaar zijn wij niet uit op winst. Dit betekent dat de lokale coöperatie alleen de werkelijk gemaakte kosten betaalt.

Wat houdt De Windvogel er zelf aan over?

De Windvogel behoudt een klein aandeel in het project, zodat we het rendement voor onze leden kunnen blijven verzekeren. Alleen dan kunnen zij risicovol blijven investeren in nieuwe duurzame energieprojecten. De omvang van het blijvend aandeel ligt meestal rond de 20 procent. Als burgercoöperatie hebben wij geen commercieel belang. Wij willen enkel en alleen bijdragen aan de energietransitie door lokale opwekking te bevorderen. Daarin zijn wij niet anders dan een lokale burgercoöperatie.

Wat zijn de voordelen van coöperatief eigendom?

We streven naar 100 procent coöperatief eigendom. Dit is eigendom in handen van burgers. Soms werken we ook samen met commerciële partijen. Hoe groter het coöperatief eigendom, hoe beter we kunnen inspelen op de behoeften van omwonenden. Bijvoorbeeld door het instellen van een stilstandregeling tegen slagschaduw. Ook is het eenvoudiger om geld vrij te maken voor sociale of duurzame projecten. Denk aan het inrichten van een speeltuin, natuurversterking of het bestrijden van energiearmoede.

Waarin onderscheidt De Windvogel zich?

Wanneer wij met elkaar in zee gaan, is dat voor de lange duur. Ons doel is niet om te adviseren, geld te verdienen en snel weer weg te zijn. We trekken samen op in het contact met de gemeente, de organisatie van bewonersavonden en het onderzoek dat nodig is voor de ontwikkeling. Ook na oplevering blijft De Windvogel betrokken. We zijn vastberaden om samen ons doel te bereiken: het garanderen van zo veel mogelijk lokaal eigendom in wind- of zonne-energie.