‘Ik vind het eerlijker om gewoon de werkelijke kosten te betalen van de energie die je afneemt’

Als energiecoach en vrijwilliger bij een energiecoöperatie, is Paul Melis (67) altijd bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van energievoorziening. Dus toen hij drie jaar geleden goede verhalen hoorde over dynamische energiecontracten, wilde hij meer weten. Hij raakte enthousiast en stapte hierop over met zijn woning, vakantiehuis en gezondheidscentrum. Maar, zegt hij tegen anderen, het moet wel bij je passen.

Aanvankelijk reageerde een van de leden van de Vereniging van Eigenaren, waarvoor Paul Melis de energiehuishouding beheert, sceptisch op het voorstel om over te stappen op een dynamisch contract. “Die zei: het maakt in prijs toch niks uit. Maar het maakte afgelopen jaar wel degelijk uit. Ik schrok er zelf van toen ik de cijfers erop nasloeg. Het gezondheidscentrum is ruim 42 procent voordeliger uit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, gecorrigeerd naar een vergelijkbaar verbruik.”

Het betreft de VvE van een gezondheidscentrum in Apeldoorn. Tot zijn pensionering enkele jaren geleden was Paul daar gevestigd als apotheker. Sindsdien bezit hij nog een stuk van het gebouw, dat hij deelt met  huisartsen, fysiotherapeuten, de tandarts, de logopedist en de apothekers die hem hebben opgevolgd. Na alle twijfels te hebben weggenomen, stapte de vereniging in oktober 2023 over op een dynamisch contract voor gas en elektriciteit. Een prettig idee voor een eventuele twijfelaar: zo’n contract is maandelijks opzegbaar.

Duurzamer

Het bijzondere aan een dynamisch energiecontract is dat de prijs die je betaalt, fluctueert op basis van de actuele marktprijzen. In plaats van een vaste of variabele prijs die energiebedrijven eens per jaar of per maand aanpassen, zijn de tarieven bij een dynamisch contract ieder uur anders. Voor gas bestaan dagprijzen. Je kunt er veel geld mee besparen als je je verbruik aanpast op de goedkope uren. Tegelijkertijd is het duurzamer, omdat je wordt gestimuleerd om energie te gebruiken op momenten dat er veel groene stroom beschikbaar is. 

‘Het is net als handelen op de beurs. Wie niet tegen die onzekerheid kan, moet daar niet in verkeren.’

Niet alleen in het gezondheidscentrum, maar ook met zijn woonhuis stapte Melis over op dynamisch energiecontract. Daarmee had hij al een verduurzamingsslag gemaakt. In 2015 is het voorzien van HR++-beglazing en een 3-fasen energieaansluiting, die nodig is om duurzame technologieën te ondersteunen. En dan is er nog zijn vakantiehuis in Friesland, waarmee hij eveneens een dynamisch energiecontract afsloot.

“Ik vind het eerlijker, gewoon de kosten van de energie te betalen die je afneemt op dat moment”, zegt Paul over zijn motivatie. “Met een vast contract vind ik dat je eigenlijk altijd te veel betaalt. Je zou voor zonne-energie geen 30 cent moeten betalen als de prijs op dat moment bij wijze van spreken negatief is. Ik vind het fair om datgene te betalen dat er op dat moment voor betaald moet worden.”

Net als handelen op de beurs

Maar, zegt hij, de onvoorspelbaarheid van een dynamisch energiecontract moet wel bij je passen. “Er hoeft maar een kogel te worden afgeschoten in Iran, Irak of Israël en de prijzen schieten de lucht in. Als je je veiliger voelt bij vaste prijzen, dan kun je beter voor een vast contract kiezen. Het is net als handelen op de beurs. Je kunt er op een gunstig moment instappen, maar ook op een ongunstig moment. De een verdient, de ander verliest. Wie niet tegen die onzekerheid kan, moet daar niet in verkeren. Dan zet je je geld vast bij de bank, of bij De Windvogel. Dan weet je dat je 4 of 5 procent krijgt. Nou, mooi toch, daar kun je ook een deel van de energierekening mee betalen.”

Bij wie een dynamisch energiecontract in elk geval niet past, zijn zijn 93-jarige ouders. Die hadden een contract voor vijf jaar afgesloten bij Vattenfall. “Ik verklaarde ze voor gek. Maar dat was voor de energiecrisis. Ze hebben lang echt hele lage tarieven voor gas en elektriciteit betaald. Tot een paar maanden terug. Toen ze zagen wat voor tarieven ze nu moeten betalen, zijn ze zich bijna letterlijk doodgeschrokken.” Met zijn ouders is het goed gekomen, maar zijn auto mag hij er niet meer bijladen. 

Thuisaccu

Het nieuwste energie-thema waarin Paul zich heeft vastgebeten, is de thuisaccu. Wat voor accu het precies moet worden, weet hij nog niet. “Hoe verder je je erin verdiept, hoe meer mogelijkheden er zijn. Het gaat eigenlijk om de vraag wat voor jou de beste mogelijkheid is. Zo is de ideale keuze bijvoorbeeld al sterk afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt.”

Hij neigt naar een accu die zo groot is, dat de energieopbrengst van zijn zonnepanelen niet meer terug het net op gaat. Dat wat er overblijft, wordt verhandeld. Er zijn al verschillende maatschappijen die deze mogelijkheid aanbieden. Dat gaat dan over 2 of 3 euro per dag. Dat klinkt niet veel, maar reken dat eens uit over een jaar”, aldus Paul. Belangrijker nog vindt hij de autonomie die zo’n constructie hem oplevert. “Ik kan dan straks helemaal zelf mijn eigen energie beheren. Dan zeg ik op een zonnige dag: dat doen we in de accu. En dat wat over is, mag naar de beurs of in de toekomst naar een buurtaccu.” 

Posted in

Grieteke Meerman

Laat een reactie achter





Categorieën