Historie

1991: de Windvogel wordt in Reeuwijk opgericht als resultaat van een gespreksgroep die – geïnspireerd door de Club van Rome – begaan is met het milieu

1993: in Bodegraven plaatst de Windvogel haar eerste windmolen

Sindsdien is het aantal leden gegroeid tot meer dan 3600, door ledenwerving en door fusies met andere coöperaties zoals de Haagse Windmolenvereniging, de Amstelvogel (Ouder-Amstel) en de VCBW Noord-Brabant (Halsteren).

In 2015 bouwde De Windvogel haar eerst samenwerkingsproject: burgerwindmolen de Coöperwiek in Neer. Deze windmolen is gebouwd met hulp en financiering van drie coöperaties: De Windvogel, Zuidenwind en Meerwind.

In 2019 participeerde De Windvogel voor het eerst in grote windparken zoals Windpark Zeewolde en Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Hierdoor is het voor vele burgers mogelijk om te participeren in grote windparken.

2019 - heden: De Windvogel start steeds meer samenwerkingen op, onder andere met Amsterdam Wind en Rijne Energie. In samenwerking met het Vlaardings Energie Collectief bouwen we twee windturbines in ’t Oeverbos die najaar 2023 worden opgeleverd. Met Emmett Green ontwikkelen we onder de noemer ‘AmstelbatterEi’ een batterij voor onze windmolen De Amstelvogel.

Ons oude logo, dat ziet er grappig uit!

De_Windvogel_logo_reasonably_small

De Windvogel wil zon en wind voor iedereen, dus sluit je nu aan! Word lid van De Windvogel voor eenmalig € 50 en steun duurzame energieopwekking voor en door burgers.