ALV stemt in met voorstel voor nieuwe bestuursstructuur

De eerste officiële stap richting een nieuwe bestuursstructuur voor De Windvogel is gezet. Tijdens een extra ingelaste algemene ledenvergadering (ALV) op 1 februari in De Gruyterfabriek in Den Bosch heeft het bestuur een mandaat gekregen om het voorstel voor een nieuw model verder uit te werken. Ook ging de ALV ermee akkoord dat het bestuur tijdens de volgende ledenvergadering in de zomer een wijziging van de statuten zal voorstellen.

In een goed gevulde zaal van het oude kruideniersimperium legde voorzitter Laetitia Ouillet uit waarom een vernieuwing van de bestuursstructuur nodig is. De Windvogel heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Met bijna vierduizend leden en maar liefst 8 miljoen euro aan ledenparticipaties in onze portefeuille staan wij als coöperatie sterker dan ooit. Maar deze groei brengt behalve kansen, ook uitdagingen met zich mee.

Blik op de toekomst

Zo dreigt er minder aandacht te ontstaan voor strategische vraagstukken die zich op de lange termijn richten. Dit komt doordat bestuursleden er veel taken bij hebben gekregen die te maken hebben met het dagelijkse reilen en zeilen rond projectontwikkeling. Maar als coöperatie in duurzame energie, is het natuurlijk juist belangrijk om onze blik op de toekomst te blijven richten.

Ook willen we voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt. Ooit waren het algemeen en het dagelijks bestuur twee afzonderlijke organen, tot die uit praktische overwegingen zijn samengevoegd. Een andere factor is het systeem van urenadministratie en bijbehorende vergoedingen. Hier wil het bestuur voor de toekomst graag een betere controle op. Tot slot de financiële adviescommissie: deze wordt in het huidige model te weinig bij besluiten betrokken.

Er zijn afgelopen jaar wel maatregelen genomen om balans terug te brengen. Zo is het projectbureau uitgebreid, besteden we een deel van de administratieve taken uit en hebben we een vaste communicatiemedewerker aangetrokken. Maar om de problemen grondig aan te pakken, is De Windvogel op zoek gegaan naar nieuwe bestuursmodellen. Op die manier willen we onze coöperatie maximaal klaarstomen voor meer groei.

Voorgestelde bestuursstructuur

In de nieuwe voorgestelde bestuursstructuur – te zien in de afbeelding – worden operationele taken en controlerende taken van elkaar beter gescheiden. De invulling van hun aanstelling, taken en verantwoordelijken ziet er als volgt uit:

  • Het bestuur, gekozen door de leden, heeft contact met de achterban en houdt zich primair bezig met strategische en controlerende taken.
  • De directie, het bedrijfsbureau en de projectleiders voeren operationele zaken uit. Het bestuur stelt de directie aan.
  • De financiële adviescommissie adviseert gevraagd en ongevraagd het bestuur en de ALV over financiële vraagstukken. De commissieleden worden gekozen door de ALV.
  • Het projectbureau gaat over de ontwikkeling van projecten en heeft dagelijks contact met projectpartners.
  • De projectleiders worden aangesteld door de directie; het betreft zowel externe inhuur als medewerkers in loondienst.

Om dit nieuwe bestuursmodel goed te laten functioneren is een statutenwijziging nodig. We zullen gebruik maken van deze gelegenheid om de statuten in lijn te brengen met de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WTBR). Deze richt zich onder meer op het voorkomen van tegenstrijdige belangen.

Nieuwe bestuursstructuur

Nog twee ALV’s

De ALV stemde niet alleen unaniem in met het voorstel om dit nieuwe model verder uit te werken, maar gaf ook akkoord om alvast te gaan werken volgens de voorgestelde structuur. Op 14 juni zijn de leden van De Windvogel opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan de ALV. Dan bieden we de nieuwe structuur en statuten formeel ter goedkeuring aan. Indien onvoldoende quorum, volgt op 28 juni een extra ALV om de statuten goed te keuren. De locaties van deze bijeenkomsten zijn nog niet bekend.

De ALV werd afgesloten door een update van bestuurslid Kjell Schippers over de AmstelBatterEi en een kennismaking met lokale coöperaties waarmee De Windvogel recent een samenwerking is aangegaan. Carlijn Lahaye van Rijn Energie vertelde hoe het in Utrecht op het punt staat om een verdubbeling van duurzame energie te realiseren. Daarna spraken Edith Terschegget van Wind op Nijkerk, Elmar Theune van WaReWint en Ad Blanker van Lek en IJsselstroom over de vorderingen van hun plannen voor windenergie in hun regio.

DEN BOSCH, THE NETHERLANDS – 1ST OF FEBRUARY 2025 De algemene ledenvergadering van burgercoöperatie De Windvogel in de Gruyterfabriek in Den Bosch op 1 februari 2025. CREDIT: Renate Beense
DEN BOSCH, THE NETHERLANDS – 1ST OF FEBRUARY 2025 De algemene ledenvergadering van burgercoöperatie De Windvogel in de Gruyterfabriek in Den Bosch op 1 februari 2025. CREDIT: Renate Beense

Huub Bellemakers

Laat een reactie achter





Categorieën