Derde bewonersavond in Bodegraven-Reeuwijk

Op dinsdagavond 29 januari staat de derde bewonersavond gepland, in de zoektocht naar locaties voor windmolens en zonnevelden in Bodegraven-Reeuwijk.

Locatie langs N11

Tijdens deze avond zal de gemeente terugkomen op alle 8 mogelijke locaties die tijdens de vorige bewonersavond als zoekgebied zijn besproken. Als voorbeeld worden de scenario’s uitgewerkt voor de gekozen voorkeurslocatie voor windenergie: de N11. Wat zijn daar de ruimtelijke mogelijkheden en belemmeringen? Ook de locatie langs de A12 behoort nog tot de mogelijkheden voor windenergie.

Participatieplan

De Windvogel en de lokale coöperatie Bodegraven-Reeuwijk gaan op deze avond ook het participatieplan bespreken met de inwoners. Ten eerste doen we een voorstel hoe we komen tot een goed participatieplan waar inwoners betrokken bij zijn. Hoe organiseren we het participatiemodel en waar hebben inwoners, direct omwonenden en leden van de coöperatie zeggenschap over en invloed op?

Vervolgens laten we zien op welke manieren je kunt participeren en geven we voorbeelden van hoe we dit uit kunnen werken. Bijvoorbeeld wat kun je doen met de opbrengsten van collectieve wind- en zonprojecten. Maar ook hoe we met de directe omwonenden omgaan: we kunnen als coöperatie hinder minimaliseren en de omgeving iets teruggeven via een gebiedsfonds.

Globaal kunnen inwoners en bedrijven op de volgende manieren participeren:

– Het bieden van profijt aan de direct omwonenden (straal bepalen) via een onafhankelijk gebiedsfonds voor buurtprojecten en het minimaliseren van hinder

– Lokale bedrijven inschakelen bij de aanbesteding van werkzaamheden

– Alle inwoners kunnen mede-eigenaar worden van de windparken en zonnevelden en daarmee invloed uitoefenen, een concrete bijdrage aan de energietransitie leveren, rendement uit investering krijgen en met de winst leefbaarheid en duurzaamheid in de regio bevorderen

– Sociale grondvergoedingen voor grondeigenaren en bewoners, met profijt voor direct omwonenden via een rechtvaardige verdeling van de grondvergoedingen

Figuur 1: de participatie organiseert zich rondom de windmolens en zonnevelden in een steeds groter wordende straal voor een steeds groter wordend belang.

Voor elk wat wils

Iedereen kan meedoen en voor alle smaken is er wat te kiezen. We denken na over een rechtvaardige verdeling van de lusten en de lasten. Zo willen we de ontwikkeling aantrekkelijk en acceptabel maken voor iedereen. Voor de inwoners willen we inzichtelijk maken wie kan beslissen over welke geldstromen en welke projecten. In de zeggenschap is er onderscheid tussen leden, omwonenden, grondeigenaren en inwoners van de hele gemeente. Er kan bijvoorbeeld een omgevingsfonds komen met een eigen lokaal bestuur, bestaande uit direct omwonenden, dat functioneert los van de coöperatie. Tijdens deze avond willen we al wat kansrijke buurtprojecten ophalen.

Na deze avond komt de gemeente met concrete locatievoorstellen die aan de gemeenteraad worden aangeboden en worden meegenomen in de Regionale Energie Strategie (RES).

Inge Verhoef

Laat een reactie achter





Categorieën